RSS

Morning sickness - 7 Weeks

Hai..
Hari ni masuk lebih kurang 7 minggu usia kandungan. Start lepas tau pregnant hari tu, terus berbagai penyakit dan kerenah melanda.sobs. ni bukan sengaja/manja, tapi memang btl2 melanda.huhu...

Nak buat list je, perkara2 yg melanda diri ini sejak ade si kecik dlm perut. :D

1. Selama 4 hari berturut keluar cairan berwarna coklat kat spender, tanya kwn2 dorg cakap tu perkara biasa, as long bukan darah kaler merah & byk. tapi ade gak kwn lain yg suggest g doc cpt2, cek je utk keselamatan. g klinik kat pasir gudang, doc bagi pil hormon utk kuatkan rahim. kene makan sampai bleeding stop. then sehari je kuar, pastu dah xde. fuuh. kena cas rm70+ sebab ubat ni mmg mahal katenyer.

2. G clinic dgn tergesa2 disebabkan perut sakit giler mase kat opis, macam ade angin kot. before preggy pun penah je kene camni, tibe2 tak tahan airmate pun kuar dan trus g klinik.elelleeh mengade! tibe kat klinik je, tunggu2 dgn muka ketat sebab tahan sakit, pastu bile doc panggil masuk je, explain2, tiba2 rase sakit perut bkurang dan semakin hilang. muke doc2 sume ni mmg saiko kan? slalu je camni, sakit ghaib bile berhadapan dgn doc. doc cakap nak scan tak, tgk ok ke x rahim tu sume. pastu scan jela, tgk adela bulatan kecik kat rahim, size tak ingat, doc kate sume ok, insyaAllah sihat je budak kat dalam tu. :)  doc kate kalau bentuk macam bintang/pecah2 tu maksudnya kandungan dah xde lagi. Kene RM60+ sebab scan+ubat angin.

3. Pastu kene selsema pulak. pagi2 muntah2 je kuar kahak byk. sob2.. tak suke muntahhh!!! kali ni pegi klinik panel hsband je (kalau dari awal g klinik panel kan senang, xya kuar byk duit.huhu.xpe baby punye pasal). doc bagi ubat demam, antibiotik, tahan muntah,asid folic, selsema bla3 camtu. aku tgk bil dlm rm60/rm70. wah saje je nak cekik darah mentang2 cmpany byr.huhu. yg bestnye dia tanya mc bile, aku cakap la harini, pastu aku gurau2 la,nak bagi 2 hari pun boleh jgk.. haha. skali tgk btl2 kat mc mmg dpt 2 hari. heaven!

4. skang ni sensitip dgn bau-bauan, ni xtaula mengade ke, saiko ke ape. tapi rase annoying gile kalau bau orang tumis2 ke, bau orang goreng2 ke.. eee tgh tido pun bleh terbangun kalau terbau. rase annoying tu camni, mula2 bau menusuk hidung, pastu turun ke dada, past naik ke tekak ,pastu naik ke kepala. pastu erghhhhhhhhh!!! bau tu akan terngiang2 selama beberapa minit-sejam wpun lepas waktu memasak. =.=
Oleh kerana itu, dapur aku dah tak berasap selama beberape hari. siannye laki sy, hari2 kene bungkus makanan je. sobs2.. stok2 mknn basah kat esbok tu mcm nak letgo je.....

5. loya? ni sudah semestinya. rase ni dtg xkire waktu, pagi ptg siang malam.....yg penting kene slalu makan, febret aku buah2 je. nak makan asam byk2 kang tak elok pulak. cume kadang2 kemam2 dalam mulut tu adela jugak (asam kulit limau). buah paling best utk menghilangkan loya limau sunkis & epal hijau. pelam muda pun best jugak.ni mak mertua siap belikan lagik.hehe..tapi yg makan byk adik ipar+hsband. -.-

stakat ni jela nak bebel. lepas ni taktau bile lagik rajin nak updet blog..hope baby dpt membesar dgn jayanya & gejala2 morning sickness aku ni cepat2 menghilang. da byk mc ni. dtg lewat pun byk (sebab malas + muntah di pagi hari). hampunn bos.jgn babitkan kenaikan gaji sy taun dpn plsss :'( 
(sambil buat muke kesian)..

*tq so much amir arif ku kerana tlg sidai baju,angkat baju,lipat baju (wpun xsemenggah,haha) dan sabar melayan kerenah binikmu yg smemangnye mengade ini, jasamu kukenang*

wassalam..





4 comments:

Syima Syaz said...

kena bersabar lah yek....=)

r.i.n.a said...

tq syima..tgh gigih mempositifkan diri :)

Zimie said...

nama blog u lebih kurang i lah hehe. i dulu cam u gak rina. org ckp 1st trimester mmg la.i mabuk gila dengan dapur. dekat 2 bulan x masak tau. ni masuk 2nd trimester alhamdulillah getting better. dah boleh masak, masuk dapur. kurang mabuk. yeai pasni u turn insyaallah

r.i.n.a said...

ha a lebih kurang la zimie name blog kite.hehe.. tu la hope cepat2 la ilang kemabukan ni sume..sebab nak wat apepun takde mud :)

Post a Comment

l.o.v.e

Lilypie Second Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers