RSS

Pengalaman Bersalin - Adam Irfan

haii
 
lame btul tak updet blog. sampai dah branak n dah naik keje baru thegeh2 nak updet balik.hihi.
ni pun nak tulis pasal experience bersalin kan anak ptamaku iaitu Adam Irfan yg comel amat tu (haruslah sume puji anak sendiri khen..hiks2).

27/4/2013 (Sabtu)
 
ajak hasbenku g jenjalan kat city square bagi bukak skit laluan bawah tu hehe.. macam teringin nak makan kat Breeks. okla jugak tp Amir tak suke sangat. byk sangat perise bbq. pening katenyer. tgh makan sakit perut macam nak buang air tuu...tapi jap sakit jap tak. gedik namenye. makan lelaju pastu balik. sampai umah dah tak sakit. haha. malamnye g makan 1 family kengkunun sempena besdayku yg ke-28           
(macam dah tak brape mude je? =.=)

 
28/4/2013 (Ahad)
 
hepi besday to me!! =p g jalan lagi konon nak bagi senang branak dan berharap baby kuar before 12malam sebab nak same besday ngan maknye ini. g tgk wayang ngan asben dan adiknye kat ulu tiram. citer Ironman. perut dan baby ok je tak buat hal. balik singgah pasar malam. semput jugak sebab jalannye macam berbukit. lepas tu singgah plak beli air kelapa kat tepi jalan. itula kali terakhir daku minum air kelapa. org kate kene pantang lame air kelapa ni kalau bley stahun or smpai ngandung lagik skali . mak aii... tengokla brape lame tekak ni bleh bertahan.
ala dah 12malam tapi baby takde tanda nak kuar lagik...huuu punah harapan nak berbesday bersame.

 
29/4/2013 (Isnin)
 
since awal pagi dah rase macam senggugut. kadang konfius ni nak buang air ke ape ni. tapi g toilet tak brape nak buang pon. petang dalam kul 4 gitu tengok spender macam ade lendir coklat2 merah. inilah tanda yg ku tunggu2 walaupun sbenarnye nerves hokeh. cakap ngan mak, mak suh siap2 mandi n makan sume. tunggu asben balik keje then trus siap2 g spital. pegi klinik dulu kunun nak cek bukaan sebab kalau g spital baru 1cm or takde bukaan kan memang kene halau balik (halau ke?). tapi budak kat kaunter klinik tu bgtau dorg taknak amik risk sebab dah ada turun tanda darah. dia takut kalau doc check bukaan nanti makin besar & tak sempat g spital then terbranak kat sane pastu dorg pun susah sebab nak meguruskan aku. (gittewwww).
 
so berangkatla g spital........
sampai spital dalam nak dekat2 maghrib la kot (lupe kol bape memandangkan urat putus masa branak. haha motip btul salahkan urat). masuk bilik saringan dulu. doc godek2 perut & pasang belt bagai kat perut (utk check contraction n condition baby kan?) pastu aku Tanya la doc tu contraction sy tinggi tak. skali die check2 cakap mesin tu tak brape betul. choi.
pastu doc pempuan datang cakap nak check bukaan bawah. alamak! aku siap cakap ngan doc tu buat lelaju eh doc..........
 
ha amik kau terangkat2 bontot tapi takde la sakit gile2 macam yg ku bayangkan. cume tak slese & takut sgt kot tu yg haruk smacam aku kat situ. mesti org2 lain dgr suara aku sebab antara katil tu dipisahkan dgn tirai kain jek. lantakla aku bukan kenal korang pon. doc cakap dah 4cm. masa ni memang dah start contraction pun.datang skali skala. sakit macam senggugut tapi up up dan makin up..huwaaaaaa....doc cakap labor room penuh, so betapa la kat situ kejap. tup2 tengok dah nak dkt kul10mlm. cepatnye masa berlalu padehal masuk bilik saringan kul7 gitu kot.
masuk LB kul10malam. nasib asben memang teman sepanjang dalam LB ni, tq yg! hehe. die la suh selawat & bagi air zam2 sume. telan skit2 je sebab masa ni memang sakitnye ala2 non stop.sobs.. sakit yg memang rase macam tanak branak lagik!!

yeay dapat doc pempuan lagik. doc Chinese. baik je dia n muda lagi kot? aku mintak ubat tahan sakit pastu die injek la kat buntut.hehe... tapi macam takde kesan jek. aku saspek tu bukan ubat tahan sakit tapi air je (eh?). saje nak saiko kunun lepas injek sakit berkurang. kan doc kan? sebab memang langsung tak kurang pon sakit aku tu. mulut dok bising2 cakap sakit3 ulang2 tapi takdela jerit2. bajet steady la tu. doa2 kdg ingat kdg lupe. hehe.
 
doc check bukaan & pecahkan ketuban skali. memula dia check 6cm, lepas2 tu check lagik dah 8cm. pastu aku bising2 lagi cakap macam nak teran la nak berak bagai. pastu die check  dah 10cm. nurse 2 org & 1 doc & hasben je dalam bilik tu. sambil2 siapkan brg2 doc cakap kalau rasa nak teran, teran je. sambil doc lalu lalang siapkan barang memang aku dah teran sesikit. hehe.
 
teran 2-3x kot pastu kuarlah babyku tepat jam 11.55malam...seram hokeh masa terasa regangan nak kuar baby tu.kikiki...doc gunting pun tak heran sebab same tarap je sakit gunting ngan sakit nak kuarkan baby tu. aku tak jerit pun cume bunyik meneran jela. tu pun nurse tegur cakap jgn kuar suara. eleh macamla die tu kalau teran sembelit tak kuar bunyik2..apetah lagi teran nak branak. weks!! doc setel sensorang dari awal teran sampai abis. nurse tolong siapkan barang & setelkan masa baby dah kuar jek. nurse letak baby kat dada aku. huhu comelnye. nurse suro hasben azankan tang2 tu jugak.
 
Pastu mula la sessi jahit2 plak. sakit jgk walaupun dah injek bius. bius 2x lagi sebab aku duk bising2 sakit & terangkat2 buntut. ngeri je lebih kot..  ntahla taktau nak describe camne. sebab kdg2 dah lupe ape yg jadik. huk2..dekat 40minit jgkla dorg menjahit..dorg tu merujuk pada doc cina pempuan tadi & sorg doc lelaki melayu. ntah ape kes doc pempuan tu g panggil doc laki tu plak. & doc laki yg smbung jahitan doc pempuan tadi.
 
 
30/4/2013 (Selasa)
 
memandangkan branak pun kul11.55pm,29hb..haruslah smbung citer 30hb plak kan.hahahha..dah siap jahit sume nurse sorong g wad dgn baby dsebelah.aduii bestnye..legaa sume dah lepas. tak sangka pun ade. benda yg aku plg takut (bersalin) dah bjaya dilalui dgn jayanya. best wad kelas 2 kat HSI ni. 1st class yg 1bilik sorg tu takde. kalau ade pun taknak aku..seram! katil ada 4, ade ekon, toilet 2. luas. syok & tenang je. tak bayar sesen pun sebab gune GL asben.yg tak bestnye laki aku kene balik sbb mak guard bising2 cakap takleh teman.. :(
die sempat teman kejap je dalam sejam gitu kot. dahla aku tak larat nak bangun lagi, sadis tau nak g amik baby kat sbelah pun tak larat -.- keje borak2 je ngan akak sbelah sambil baring. dia pun masuk wad tu saing2 aku.
 
pastu bile asben da balik, ada nurse bising2 cakap nape tak bawak balik uri skali. aku cakap la siang kang die datang balik. nurse tetap bising suruh die dtg jugak amik uri, kalau tak baby nangis je sebab uri dekat ngan die. aku yg naïf ni pun percaya la memandangkan dia dah bpengalaman kat wad bsalin ni kan. (dah balik umah baru aku pikir mcm takleh pakai je teori nurse ni.hish) aku pun col la suh laki aku dtg balik ,mase tu die dah lelap kat umah,siannn. siap pesan bubur mekdi .ni pon nurse suruh, nak bg ada tenaga katenye.
 
petang dalam kul6pm baru dapat kuar wad. okla tu je kot citernye. bercerita ikut sedap otak dan tgn jek ni. kalau pening mahapla yek. hope 1 ari nanti adam irfan baca citer ni, mana la tau time tu aku dah dah takde ke kan ;) Adam Irfan oi..sakit tau nak kuarkan hang...hehehe.. semoga jadi anak yg hormat mamapapa & Berjaya dunia akhirat. amin..
 
 
Adam Irfan - 29 April 2013 - 11.55pm -  Hospital Sultan Ismail - 2.71kg
 
day 1-ni masa dalam wad. senyum2 mimpi mama lettew...
 
day2-day10
 
lepas dibotakkan.18/6/2013
 
 


5 comments:

hayati hashim said...

Nurse suruh makan bubur mekdi?? Menariknya arahan tu. Hihi. Btw, Welkem to the beutiful world charming son...welkem to the motherhood jurney mama. Salam kenal dr mmy aisy.

Chekgu Azrine said...

Tahniah sis..homei baby..

Syu, Syuhada said...

comeynye baby secomey namenye ;)

CikNaa said...

haih..senang nye teran 2,3 kali terus keluar baby ek..ciknaa sejam setengah mse beranakkan afiq tuh..hadoii.. seksa nye la..

fazsrieza said...

ALHAMDULILLAH merasa juga nikmat bersalin...itulah pengorbanan seorang ibu tidak boleh disangkal lagi. Ibu berkorban sejak anak dalam rahim hinggalah anak dilahir ke muka bumi ini. Pengorbanan itu tidak terhenti dari sana sahaja malah ibu masih tetap berkorban sehinggalah anak berjaya dalam hidup.Tahniah sis kerana sudah bergelar ibu sekarang. Semoga Allah melindungi hidup sis sekeluarga dan dilimpahkan rahmat.

Post a Comment

l.o.v.e

Lilypie Second Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers