RSS

Prosedur Pengeluaran Wang KWSP - Beli Rumah


Yeay hari ni selesai lagi 1 perkara. Setelah lebih kurang 3 bulan tunggu dokumen dari lawyer, penantian pun berakhir bile isnin lepas dorg col cakap dah bleh amik. bleh tahan lemau jugak ek nak kene tunggu 3 bulan.wuwu.. legaaa sebab nak kuarkan duit tu utk topup balik duit kawin yg dah tergadai wat downpayment rumah bln doblas aritu...huhu..

sbenarnye takla susah nak kuarkan duit kwsp akaun 2 kite tu. kalau lengkap semua yg diperlukan, tak sampai stengah jam dah approve..kalau rumah tu ade 2 nama, kene copy sume2 kat bawah ni sebyk 2 copy jugak. .
dokumen yg kite kene sediakan adelah:
  • ic ori & potostat
  • borang pengeluaran KWSP 9c (boley download dari website kwsp je kalau mls nak g kaunter)
  • penyata bank @ buku bank. (download stetment/details dari online banking pun boleh )
  • surat perjanjian jual beli SNP (copy & original ) *ala yg lawyer siap2kan tuuu.*
  • surat kelulusan pinjaman perumahan. (copy & ori) *ala yg bank bagi tuu*

yg kat atas ni dokumen2 kalau kite beli direct ngan pemaju.. kalau beli dari individu or buat umah sendiri, or beli rumah lelong, lain pulak dokumen2nye. yang ni bleh rujuk kat website kwsp sbb aku mmg tak kuase nak type smua. haha.

sume ni siap dlm mase 20 minit gitula. staf kwsp akan cek suma dpn kite & bleh dpt jwpn tang tu jugak. pegkreditan wang adelah secara terus ke dalam akaun bank kite dalam masa selewat2nye 15 hari bekerja. aiyo skema nauuu ayat..

skarang mase untuk tido sambil sengih2 sebab dah dapat topup duit kawin!yeay.. *bajet byk sgt je kan duit dlm akaun ko tuh*  apepun, syukurrr alhamdulillah *_*

lagi 1, nak puji skit staf2 kwsp ni, dah 2x dtg sini, tapi semuaaa org yg kitorg jumpa adelah frenly2 belaka. nak bagi 5 star la camni.kehkeh poyos. ni kan bdn berkanun, tak mcm sesetengah kaunter yg fully gov yg ala2 ehem2 tuh. larikkk..   
akak kaunter tu wat muke pelik sebab kitorg guna alamat lain2..mesti die ingat kitorg dah kawin kan...kihkih..

btw arini ade banyak benda yg dah disetel arini, tapi nanti lah wat entry2 yg lain...malasssssssssssslahh..ZZzz


*79 days to go*

4 comments:

Edura Hanum said...

bestnya nak beli rumah.sy cadang nak beli rumah juga.tapi akaun 2 sikit sangat.xcecah 5k pun.

r.i.n.a said...

sy punye pun xsampai 5k..haha..kuarkan ape yg ade... :)

:: Zira Jacques :: said...

sangat membantu :) .. rina bli umah area mane ? kepoh jap..

r.i.n.a said...

Nusabayu zira :) tapi lame lagi nak siap..

Post a Comment

l.o.v.e

Lilypie Second Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers