RSS

Blended Orange Cake


Semalam try wat kek oren pulak, resepi asal amik kat blog Masam Manis ni. die pun amik dari blog lain sebab bende alah ni dah tersebar2..hihi..

Lepas dpt resepi ni, balik keje trus beli limau, berkobar-kobar nak buat punye pasal, ngan baju keje masuk dapur.. kih kih..

So ni aku copy balik kot2 sape nak try buat.. senang giler wa cakap lu... aku yang tak pernah buat kek ni pun boleh jadi tau. Sedap plak tu.. (riak tak hengat).


Bahan-bahan ( loyang 9 inc )
1 bji buah limau
1 cawan minyak
2 cawan gula halus  (1 1/2 je aku letak)
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( * tepung & baking powder diayak bersama )
1 sudu besar orange sunquic
 
 
Cara-cara
Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.
Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.


Kat bawah ni plak gambar yang aku sempat ambik :
bau macam fresh orennnn

sementara siap sempat la aku g mandi, tgk citer asmara 2, ngan makan nasik

rupe tak gebu sgt =( tapi rase tu bolehla tahan.. buktinye dah habis di makan.. haha.


7 comments:

Si Nuansa Eyqin said...

wah boleh try ni. thanks for sharing. heee.

BudakBosan said...

welkam.. try la..senang amat.hihi

miss.Addin said...

wah ! nice :) boleh la buat lepas ni . hee

syaz rini said...

sedapnye..huhu..:)

BudakBosan said...

try2 jgn xtry..hehe

TINA said...

Assalamualaikum

lepas ni boleh la cuba

EYFAalias said...

eyfa bab-bab keja dapur memang failed. kalau eyfa cuba agaknya orang yg rasa boleh jd keracunan makanan. ehhehhee.

btw, nice entry :)

Post a Comment

l.o.v.e

Lilypie Second Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers