RSS

Misteri Panggilan Telefon - Part 2

Lepas tu, baru aku tahu yang nenek tu cakap dalam bahasa cina hokkien. Aku tak kenal pun sesiapa yang boleh cakap dalam bahasa hokkien sebab kalau dekat tempat aku, yang pandai cakap mandarin banyak la.

Hampir setahun berlalu, percaya atau tak, takde satu hari pun yang kitorang lalui tanpa menerima panggilan misteri nenek tu. Aku pun dah biasa, menerima panggilan telefon dia setiap hari. Smpai aku dah hafal "jadual" nenek tu telefon. Selalunya nenek tu akan call pada waktu pagi, dalam pukul 8 pagi.. Lepas tu waktu tengahari, dlm waktu lunch mcm tu.. Lepas tu, petang-petang sikit dalam pukul 3 ptg mcm tu dia akan call lagi... Then takde dah call, setiap hari memang mcm tu.

Aku dah tau habit nenek ni, kita kena layan dia cakap, sampai dia sendiri letak fon. Layan je la apa pun, cakap ok ok ok ke, atau dengar je ke sampai dia letak fon (memang tak lama,tp dia mcm bersembang & seperti bertanyakan sesuatu). Let say lah aku malas nak layan kan, aku yang letak fon dulu, confirm nenek tu akan kol balik bertubi-tubi (ni memang tension gila)... terpaksa la aku tunggu nenek tu letak fon dia, and dia takkan telefon lagi dah sampailah ke "shift" seterusnya yg mmg waktu dia call.. Benda ni dah jadi rutin harian plak, tiap kali fon berbunyi, mesti staff aku cakap "Hah,angkat telefon oi,nenek kau dah cari tuuu"


Bila perkara ni berlarutan selama setahun lebih, adalah satu hari tu, nenek ni call lagi. Waktu ni aku agak tertekan sebab bergaduh dengan rakan sekerja & bos pulak waktu tu mcm carik salah aku. Serius memang tertekan sangat, bila nenek ni call, aku yang tengah mood x elok, aku tengking nenek ni dengan bahasa kasar,sesuatu yang tak pernah aku buat selama setahun lebih nenek tu setia call setiap hari.

Nenek tu terdiam, tiba-tiba aku terdengar nenek tu menangis. Aku tak tau kenapa aku rasa tersentuh hati sangat, aku rasa betul2 bersalah sebab nenek tu nak bercerita, aku pulak tengking dia dengan bahasa kesat. Nenek tu menangis sayu,sampai aku mcm tak percaya aku menangis sama.

Aku cakap kat nenek tu "Nekk...sori nek,sori ya...sori...." aku tak sure nenek tu faham ke tak apa aku cakap, nenek tu terus cakap "Kamsiaaaa... Kamsiaaaa..." perkataan tu aku dengar dengan sangat jelas. Nenek tu terus letak fon & dah tak call lagi selama beberapa hari. Merajuk mungkin?

Disebabkan petang tu aku agak free,jadi aku pun google la tentang bahasa hokkien.. Rupanya "Kamsiaaaa" yang nenek tu sebut berulang kali lepas dia menangis kena tengking aku tu, bermaksud "terima kasih"... aku rasa mcm kena tampar, dah la aku tengking dia, dia terima kasih plak...

Dari situ lah aku bertekad nak mencari org yang dapat berbahasa hokkien untuk membantu aku cakap dengan nenek ni...

Penyiasatan aku pun bermula ...

Lepas aku buat nenek tu menangis, aku makin "rapat" dengan nenek tu. Selalu kalau die call, aku memang dengar je die nak cakap pe. Sampai aku selalu ulang-ulang sebut nama aku sendiri kat nenek tu. Bila dia call, aku selalu ckap "Ni aishah.... Ini aishah cakap... aishah ni...." Nenek tu tak layan pon, dia teruskan dengan cakap hokkien nya tu.

Ada la 1 hari tu, nenek tu call, tapi account clerk tu yang angkat. Clerk ni wktu tu busy buat kitorang punya payment schedule,jadi bila dia dengar je suara nenek tu, die letak fon... Asal nenek je,letak fon. Nenek tu bengang ar,mula lah die call bertubi-tubi tu sampai clerk tu cabut wayar telefon untuk 10 minit. Lepas 10 minit, pasang balik. Masih nenek tu call, tapi dah tak marah, dengan nada sayu je.. Yg clerk tu terkejut sangat, nenek tu sebut nama aku.. Lebih kurang mcm dia tanya "Aishah mana?" tp dlm bahasa hokkien la, tune nenek tu mcm bertanya aku mana (dah aku selalu sgt ckp nama aku,nenek tu dah tau).

"Nenek tu sebut nama akak ah,biar betol" Clerk tu cakap. Aku pun amik telefon tu, cakap hello, nenek tu sembang balik mcm biasa. Tp aku tak pernah pulak dengar nenek tu sebut nama aku pun.

Ingat lagi tak aku cakap aku nekad nak cari sesiapa yang fasih bahasa hokkien, aku memang gigih lah mencari,hahaha. Asal ada customer cina, aku tanya2 la dorang ni Cina Hakka ke, kalau cina hakka, memang la cakap hokkien ka. Tapi, tak jumpa langsung. Susah sangat2 nak cari. Staff aku yang pandai cakap mandarin tu, reti sikit2 je, tapi kalau nak cakap,die tak reti. Cuma boleh dengar dan faham sikit2 tu pun memang sikit gila ah, dlam 5% cmtu kot,sebab die tak faham sgt pun nenek tu cakap pe.

Tapi betul lah pepatah orang tua, kalau kita tak cari, haaa tu terpacak depan muka. Kalau cari, confirm takkan jumpa. Ni memang betul. Beberapa minggu lepas tu, restoren kitorang ni ada menu baru, jadi ada la bahan2 baru yang diperlukan. Disebabkan aku sangat berkira dari segi costing, aku tukar la kitorang punya supplier telur ayam sebab cina tu dapat bagi lebih murah tapi kualiti sama.

Waktu minggu pertama dia wat penghantaran stok telur ayam kat restoren kitorang, aku tak berapa nak bersembang sangat dengan supplier ni, sebab die tak reti sangat bahasa melayu dan tak reti cakap english. Yang basic2 die tau la, tapi kalau aku nak sembang dengan die,memang totally fail. Dipendekkan cerita, ada la satu hari ni, supplier ni (Madam Wong) tak dapat nak hantar stok dalam sebulan mcm tu sebab bercuti,anak die kahwin & majlis dorang wat kat shang hai sebab anak die kawen dengan orang shanghai.

Madam wong ni pun inform lah, die cakap anak saudara die yang baru habis belajar tu, akan tolong hantar dalam masa sebulan die bercuti tu. Ha, yang anak sedara dia ni ok lah sikit, at least boleh berbahasa melayu and english pun ok. Tak lah kekok sangat kalau aku nak berbual.

Minggu pertama anak sedara si Madam Wong ni ambik alih, aku banyak sembang dengan die. Die cerita la die baru habis belajar,ambik jurusan perhotelan bla bla bla. Waktu tu, die singgah makan kat restoren kitorang,nak cuba masakan melayu katanya, sebab jarang sangat makan masakan melayu. Aku pun joint la sekaki. Nota tambahan : Hensem gila anak sedara madam wong nih

Waktu kitorang tengah makan & sembang2 tu, tiba2 handpohone die berbunyik & die cakap2 lah dalam fon,dengan sapa ntah. Lebih kurang beberapa minit,die dah nak letak fon dah and tiba2 die cakap "Ok .. Ok .. Ok.. Kamsiaaa, kamsiaaa"

Nak terkeluar bijik mata aku renung die, sampai die pun pelik apasal aku tengok die sampai mcm tu.

"Awak ni Cina Hakka?"
"Ya, Hakka"
"Jadi, Mdm Wong tu Hakka jugak ke?"
"Bukan lah, dia kawen dengan uncle saya, uncle saya yg Hakka"
"Jadi... tadi tu awak cakap Hokkien lah?"
"Mana awak tau?"
"Tuhhh...kamsiaa kamsiaaa tu Hokkien kan?"
"Hahaha... ya la, Hokkien. Why? U can speak hokkien?"

Aku tak jawab pun soalan die, tapi aku terlalu excited sampei sebut Yes!!! Yes!!! berulang kali. Hahahha excited gila woh, korang bayangkan lah berapa lama aku mencari Cina Hakka ni, akhirnya ketemu jugak.. Dah la hensem, eh..


sorry geng,terlambat pulak masuk forum hari ni. baru ada laptop daaa,abg aku baru je masuk tido. susah sikit nak kongker sebab laptop ni die punya,hehe.

Baiklah,seperti yang dijanjikan .. Sambungan ..

Untuk memudahkan cerita, aku mention lah sini nama anak saudara kepada Mdm Wong tu tadi - Danny (nama panggilan, nama betul tak pasti) hehe. Sejak aku tau Danny ni Cina Hakka dan pastinya boleh berbahasa Hokkien, jadi aku dah pasang plan, nak mintak tolong daripada Danny ni untuk bantu aku cakap dengan nenek tua ni. At least, aku nak faham apa yang nenek tu nak, sebab kalau ikut dari pendengaran aku ni, nenek ni mcm bercerita benda yang sama je setiap hari. Mesti ada kisah nenek tu cerita kan, itu lah yang aku nak tau sangat sebenarnya.

Kebetulan pulak Danny ni memang baru habis belajar dan memang tak bekerja di mana2 kecuali tolong hantar stok telur ayam je kat restoren2 & kedai2, jadi die ada masa free lah jugak. Aku terus terang lah dengan die, nak minta tolong. Aku ceritakan semua dari mula sampai habis pasal nenek tu,pada Danny. Danny pun setuju lah nak tolong tapi die request hari Ahad sebab cuma hari Ahad je die betul2 free, sebab penghantaran stok yang die handle cuma dari hari Isnin hingga Sabtu je.

Aku pulak waktu tu mcm tak boleh sabar pulak tunggu hari Ahad, terpaksa la tunggu beberapa hari lagi.

Bila tiba je hari Ahad, Danny sampai sebelum pukul 8 pagi, sebab aku bgtau die, nenek ni memang akan call dalam jam 8 pagi, 12 tengahari dan 4 petang. Memang jarang sangat "jadual" nenek ni terbabas, memang selalunya ikut jadual je nenek ni, haha. Aku pun menanti lah dengan sabar, waktu tu jam dah pukul 8.10 pagi mcm tu, dan telefon berbunyi. Sah,ni memang nenek, aku terus suruh Danny jawab. Mula2 Danny tak nak, die cakap mana tau kot2 orang opis call ke, aku cakap opis mana pulak nak call kitorang hari Ahad,opis mane de keje. Kalau customer call pun, jarang call pagi2 mcm ni.

Danny pun jawab lah telefon tu, aku berdebar-debar sangat. Danny bagi aku dengar dulu suara nenek tu, aku dengar dan sahkan nenek tu yang call. Danny pun cakap dengan nenek tu. Untuk memudahkan pemahaman korang, ni aku dah translate perbualan Danny dan nenek tu (sebagaimana yang telah diceritakan oleh Danny kepada aku),perbualan asal adalah dalam bahasa Cina Hokkien.

Nenek : Hallllaaaaoooooo.....
Danny : Hello,cari siapa?
Nenek : Eh,awak siapa ya? Mana anak saya sudah sampai ke?
Danny : Ni Danny. Anak awak siapa ya?
Nenek : Anak saya Freddie.
Danny : Maggi?
Nenek : Freddie!!

(Waktu ni Danny gelak sakan)

Nenek : Freddie tertinggal bekal die tadi, jadi mcmana? Tghari nanti die pulang tak?
Danny : Takde orang nama Freedie sini nek .. nenek salah nombor.
Nenek : Mcmana? Tengahari nanti pulang tak?
Danny : Nenek, ni restoren. Takde orang nama Freddie, nenek salah nombor.
Nenek : Suruh die pulang ye nak.. Nenek risau die tak makan.

Part ni memang sedih, aku tengok Danny agak tersentuh bila Nenek ni tak hirau langsung pasal die salah nombor, die asyik ulang cakap benda yang sama je. Danny pun cakap ok ok, nenek ni pun cakap "pesan pada die ye nak....kamsiaaa...kamsiaaa..." dan terus letak fon.

Pada sebelah tengahari pulak, Danny jawab lagi fon, nenek ni call ni.

Danny : Hello?
Nenek : Haalllooooooooo....
Danny : Ya?
Nenek : Pulang tak? Pulang rumah tak? Dah masak ni.
Danny : Salah nombor ni.
Nenek : Tak pesan pada dia ke?
Danny : Tak kenal Freddie nek, takde pesan. Nenek salah nombor pagi tadi.
Nenek : Bekal makanan die tertinggal ni, saya dah masak. Pulang tak?
Danny : (Diam)
Nenek : Pulang tak? Dah masak ni. Semua makanan die suka, kalau die tak sempat, nanti saya tolong simpan. Balik rumah nanti, panaskan ya. Kamsiiaaaa.. Kamsiaaa...

Nenek tu letak telefon. Waktu ni Danny tersentuh, mata die dah berair mcm menahan diri dari menangis. Aku pulak, pura-pura ke tandas, sebab aku takut Danny tak selesa. Ye lah kan, perempuan tengok orang lelaki yang tengah nak nangis, aku takut die segan ke ape.. Jadi aku keluar sekejap bagi die bertenang. Sensitip jugak budak ni rupanya, dalam hati aku cakap.

Sebelah petang pulak, lagi sekali, nenek ni telefon. Sekali lagi perbualan mereka, mcm ni ..Tapi kali ni aku suruh Danny cuba bawak nenek tu sembang, cuba tanya mana die tinggal.

Danny : Hello ..
Nenek : Tak sempat pulang ke tadi? Die sibuk, ada meeting ke?
Danny : Nenek tinggal mana?
Nenek : Freddie sibuk?
Danny : Rumah nenek di mana? Nanti saya hantar Freddie balik.
Nenek : Saya dah masak ni. Nak tido awal lah, kalau die balik nanti, panaskan lauk, makan ya.
Danny : Nama nenek siapa?
Nenek : Pulang ya.. saya dah masak. Bgtau die ya.. Kamssiaaa.. Kamssiaa...

Nenek tu terus letak telefon tanpa menjawab satu pun soalan Danny.

Untuk pengetahuan semua, Danny dah menjawab telefon nenek, bercakap dengan nenek ni selama 3 hari,hanya kerana die nak pujuk nenek tu sembang dengan die. Sanggup die pergi ke restoren aku selama 3 hari tu, pada waktu2 yang nenek tu call,tapi tak dapat info.

Kesimpulan yang aku dapat, nenek ni call setiap hari, bertanya hal yang sama. Tentang anak die yang bernama Freddie tu balik ke tak, sebab Freddie tu tertinggal bekal makanan yang die siapkan kat rumah. Soalan dan ayat nenek tu tak berubah, sama je setiap hari. Sampai Danny jadi sedih.

Aku cakap kat Danny, jangan2 nenek ni dah nyanyuk, dan ada kemungkinan ape yang die ingat, hanyalah tentang anaknya tertinggal bekas makanan nya tu. Sebab tu setiap hari die tanya hal yang samaaaa je. Aku dan danny makin rapat sebab kitorang siasat hal ni sama2. Danny tanya bila aku offday, aku cakap tak tentu. Danny bgtau lah kalau aku offday, die nak ajak gi telekom untuk kenalpasti nombor yang selalu call kitorang tu, mesti ada dalam record tentang nombor,alamat,etc.


Aku pun setuju lah.. Minggu berikutnya aku dan Danny dah plan untuk siasat dengan staff Telekom pulak, untuk dapatkan alamat nenek ni. Bukan sebab kitorang tak puas hati ke apa, tapi disebabkan betapa sayu dan sedihnya perasaan kitorang dan teringin sangat nak jumpa nenek ni atau ahli keluarga die, mungkin ada cerita di sebalik nya tentang nenek tu dan Freddie.

Waktu Danny translate dekat aku semua perbualan tu, aku menangis. Aku rasa sebak sangat, bayangkan lah restoren tu dah beroperasi hampir dua tahun dan nenek tu telefon setiap hari bertanyakan anak die balik ke tak, masak untuk anak die. Aku sebenarnya dah lama kematian ibu, aku rasa tersentuh dengan kasih seorang ibu yang sampai mcm ni sekali. Sedih.
BERSAMBUNG......

4 comments:

elynn aiza ♥ said...

OMG.. so tacink meyh.. hoho.. updte la cpt2 smbungn nye yer.. :)

BudakBosan said...

eh ingatkan xde org nak bace..hihi

B|itHeGaL said...

cpt2.. sambung lg.. :D

BudakBosan said...

dah smbung...enjoy reading!!!hehe

Post a Comment

l.o.v.e

Lilypie Second Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers