RSS

Misteri Panggilan Telefon - Part 6


Setelah menunggu beberapa saat,akhirnya Danny disambungkan dengan penyelia di situ, biarlah aku namakan penyelia tu sebagai Puan Nasha (kot2 korang nak imagine Nasha Aziz pun boleh gak.

"Hello,Nasha speaking"
"Hello Selamat Petang ye Puan,sy Danny"
"Ya Encik Danny,ada apa boleh sy bantu?Encik Danny buat panggilan dari mana ye?"
"Maaf ye puan, sy cuma orang perseorangan, sy ada hal peribadi yang perlukan bantuan Puan,mungkin Puan dapat bantu?"
"Ya? Teruskan..?"


Danny menceritakan sepenuhnya kepada Puan Nasha, tentang apa yang berlaku dan bagaimana dia boleh link dengan nenek tua tu, dengan Freddie yang dikatakan bekas pekerja di syarikat tu, semuanya Danny ceritakan dengan serba ringkas untuk memudahkan Puan Nasha faham akan tujuan baik dia,hanya sekadar ingin tahu dan membantu.

Pada mulanya Puan Nasha agak keberatan, sebab kisah tu dah berlalu agak lama, hampir 6 tahun yang lalu tapi mungkin atas dasar simpati, Puan Nasha akhirnya mendedahkan bahawa Freddie memang pernah bekerja di syarikat tersebut. Pada awalnya Freddie hanyalah menjalankan praktikal nya saja di situ selama 6 bulan,tapi oleh sebab prestasinya yang baik, jadi Puan Nasha terus ambik Freddie bekerja di situ.

Menurut Puan Nasha, Freddie seorang pekerja yang berdisiplin dan sepanjang dia bekerja di situ,tak pernah timbul apa2 masalah serius, setakat masalah disiplin sikit2 mcm datang lambat tu perkara biasa lah, cuma jarang berlaku. Puan Nasha sendiri mengaku bahawa Freddie ni ada potensi, tambahan pulak dorang memang tengah cari pengganti siapa yang boleh jadi In-Charge Trainee yang akan menggantikan salah seorang staff dorang yang dah nak berhenti. Tapi sayangnya, Freddie berhadapan dengan masalah misteri yang membuatkan nya berubah sikap menjadi seorang yang tak fokus pada kerja. Pernah terjadi bila Freddie ni nak outstation, untuk attend meeting bersama client dari luar negara, semua plan jadi sia-sia bila Freddie tak muncul pada waktu yang sepatutnya dia hadir untuk presentation. Sejak dari peristiwa tu, surat amaran tentang disilpin dia, dikeluarkan sebab sebelum tu bagi verbal warning je.

Yang bertambah misteri, pada hari yang sepatutnya dia hadir untuk presentation tu, dia sebenarnya berada di salah sebuah tanah perkuburan cina, lepak kat situ mcm orang tak siuman. Dengan baju kot, briefcase die, alat2 untuk presentation dia, dia bawak ke situ dan buat presentation di situ. Orang ramai yang tengok dia, kehairanan. Menurut Freddie, dia sedar perbuatan dia tu, tapi dia mcm tak dapat nak control diri dia. Dia ada ceritakan peristiwa tu pada Puan Nasha, tp Puan Nasha beranggapan mungkin Freddie ni sengaja cipta alasan, ye lah kan, anak-anak muda katakan, masih nak enjoy. Memang waktu tu Freddie masih muda, awal 20an mcm tu umur dia.

Danny bertanyakan tentang kenapa Freddie diberhentikan. Puan Nasha ada mention jugak pasal masalah disiplin Freddie dan perangai pelik2 Freddie yang susah nak dijangka. Keadaan itu berlarutan dan makin jadi teruk bila 2 orang staff perempuan (1 staff HR dan 1 lagi clerk biasa) resign dengan notis 24 jam gara-gara tak tahan dan takut dengan Freddie yang kadangkala mcm bukan dia, berubah suara seolah-olah ada sesuatu yang merasuk dia. Tapi, seringkali bila Freddie merepek tu, dia berbahasa Cina Hakka yang tak sorang pun dalam syarikat tu faham. Akhirnya Danny diberhentikan kerja untuk elakkan masalah lain pulak timbul. Tapi Freddie request untuk meletak jawatan secara sukarela, dia tak nak term "diberhentikan" tu digunapakai.

Puan Nasha pulak timbul rasa simpati dlm hati dia, bila dapat tahu yang girlfriend Freddie yang berada di luar negara sebab tgh sambung belajar, meninggal dunia selepas terjatuh dari escalator (jatuh dari atas sampai ke bawah dan cedera teruk kat kepala). Freddie ni memang dlm perancangan nak kawen, tapi girlfriend nya tu meninggal dunia hanya beberapa hari selepas Freddie berhenti kerja. Puan Nasha nak bantu dari segi sokongan moral, tapi Freddie mengasingkan diri dan tak pernah lagi muncul sejak peristiwa tu.

Danny ambik langkah terakhir,untuk minta nombor telefon Freddie dari Puan Nasha. Sebab Danny percaya nenek tu ada kaitan dengan Freddie, Danny nak bantu atau bertanya pada Freddie sendiri. Puan Nasha sekali lagi keberatan, tapi akhirnya dia bagi jugak dengan syarat, apa-apa pun usaha Danny nanti, tak melibatkan nama syarikat tu.

Bila aku dapat tahu tentang kisah Freddie yang kehilangan orang tersayang hanya selepas beberapa hari dia terpaksa berhenti kerja,aku rasa sedih, hati agak terguris. Mesti Freddie ni ada masalah dengan sesuatu yang menyebabkan dia jadi mcm tu, lebih-lebih lagi dia bersikap pelik, sebelum awek dia meninggal lagi, jadi bukan faktor dia sedih atau apa2. Mungkin kah nenek tu yang jadi punca Freddie berubah daripada seorang pekerja komited kepada bermasalah?

Aku ada bertanya pada Danny, sama ada dia dah cuba hubungi Freddie, Danny geleng kepala. Bila aku tanya kenapa tak contact lagi, dia jawab "Nak tunggu awk lah..". Owh,nak suruh aku cakap dengan freddie ke apa ni? Sangat tak sesuai okay,since awk tu Cina Hakka,awk la paling sesuai nak call Freddie pun ->ayat ni just ckp dalam hati jeee


"Sy cuba call dia skrg,awk ready?" Danny pandang aku,lama. Tak tau nape satu perasaan yg lain pulak wujud dlm hati aku, ok aku tau ni bukan board Cinta,jadi skip bab ni .. Danny on loudspeaker,nak bagi aku dengar sama. Masing-masing muka serious tak hengat

Danny pun dail lah nombor tu, jawapan yang diterima "The number that u've dial is currently not in service". Spontan aku dengan Danny ketawa sama, dah la standby bukan main lagi, last2 tak dapat dihubungi pulak. Gelak punya gelak, untuk kali kedua.. Nenek tua ketawa bersama-sama, dan aku spontan diam, tapi Danny masih lagi dengan tawanya. Bila Danny tengok aku diam, dia pun diam. "Why? U heard the same thing,mcm malam tu?" Aku mengangguk dengan hati yang berdebar sangat,jangan-jangan nenek tu duduk semeja dengan kitorang

"Mcm ni la Sha...sy rasa mungkin nenek ni,nak kita cari Freddie. Mungkin ada sesuatu,yg nak dia sampaikan?"
"Nak cari Freddie mcmana? Ada nombor phone je,tu pun tak dpt call"
"Mana tau cuma off phone ke? Currently not in service saja kan? Masih ada harapan lagi"
"Ok..mcm ni... sy send sms k, kalau delivered,kita call terus. Of coz ada delivery report kalau dia on phone kan?" cadangan aku.

Danny setuju. Aku send sms pada Freddie "Call me back. Urgent" itu je yg aku sms tapi sms Danny lebih dramatic

Sms Danny pada Freddie "Hello I'm Danny,i think u need my help. Heard about u from an old women that always call me and ask about u" - gigih gila sms mcm ni, tak pasal2 je kalau nenek tu yang baca. Haha.

Danny takde banyak sgt masa sebab dia perlu kembali ke pejabat. Danny hantar aku ke rumah dan pesan,kalau apa-apa jadi, tolong jangan panik. Aku cakap ok,aku cuba tapi aku tak berapa nak janji. Kalau dah panik tu, panik jugak kan.

Aku balik ke rumah dengan perasaan yang berdebar. Asyik check bila lah agaknya sms tu nak delivered,tp sebaik je jam dah melebihi pukul 9 mlm, aku beranggapan mungkin Freddie dah tak pakai pun nombor tu,jangan2 dah tuka nombor dah pun, ye lah dah berlalu hampir 6 tahun kan, kadang2 ada jenis orang memang suka bertukar nombor telefon. Aku je yang setia pakai nombor yang sama sejak aku ada handphone pertama waktu usia 17 tahun sampai lah sekarang ni.

Lepas tengok Buletin Utama, aku mandi. Lepas mandi je,aku terus lepak kat ruang tamu sambung tengok tv. Handphone pulak kat dlm bilik. Aku rasa dlm pukul 10 mcm tu kot, baru aku de tengok handphone, berderau darah aku bila tengok ada 3 missed call. Siapa pulak, Freddie ke? Aku tekan missed call tu, sah Freddie! Dan ada 1 sms dari Danny "Freddie call tak?".

Aku call Danny balik, sebab aku tak biasa & rasa sedikit takut nak call Freddie tengah2 malam mcm ni.

"Hello? Danny..?"

Atas sebab rasa takut yang amat sangat, eh tak lah amat sangat, takut tahap biasa2 je ,aku pun cuba hubungi Danny.

"Hello? Danny?"
"Assalamualaikum" Danny beri salam, perli lah tu.
"Ok,Waalaikumsalam. Awk ada call Freddie,dia cakap ape eh?Ada info?"
"Freddie ada call awak tak?" Ok,aku memang paling benci soalan dijawab dengan soalan. Dah la memang tak dapat sabar dah,kau tanya aku balik pulak.

Menurut Danny, Freedie memang ada call back beberapa minit selepas sms yang kitorang hantar pada Freddie, delivered.
Danny cakap, kalau nak explain menerusi phone,agak rumit. Jadi,Danny ajak Freddie untuk jumpa,kalau Freddie tak keberatan. Freddie agak tertanya-tanya,atas alasan apa nak jumpa, Danny ada bagitau sikit-sikit, tentang nenek tu. Freddie terdiam, dia tak bertanya banyak, dia bersetuju. Danny beranggapan, mungkin Freddie dah dapat agak, apa sebenarnya yang bakal kitorang dedahkan pada dia, mungkin bersangkut paut dengan pengalaman Freddie sendiri jugak.

Lepas dapatkan confirmation daripada aku, aku inform pada Danny aku free waktu malam je, aku pasti Danny atau Freddie, keduanya pun sama sebab dorang pun office hour,aku pulak dah tutup restoren selepas 8 malam (kalau takde function), jadi elok je kalau nak appointment waktu malam, ye malam keesokan harinya, lagi cepat lagi bagus, lagi cepat selesai masalah dan terungkai segala misteri.

Tibanya malam seperti yang dijanjikan, Danny menjemput aku di rumah. Bukan sebab aku takde transport, tapi dah dia offer 1 kereta kan,aku setuju je. Memandangkan sejak kebelakangan ni, sifat penakut tu semakin menjadi-jadi dalam diri aku. Sebelum ni, tak pernah pulak penakut sangat macam ni. Kebetulan pulak, malam tu Danny pakai tshirt putih, aku pun begitu. Aku pandang seluar dia, seluar jeans biru. Bila aku pandang seluar aku, okay sama jeans biru. Ni drama spektra episod mana pulak nih, boleh tersama pulak baju.

"Awak tadi,pakai baju warna lain kan sebenarnya?" Danny serkap jarang, banyak cantik lah muka kau.
"Alah, kebetulan ok! Kalau awk nak sy tukar baju warna lain,boleh jeee.."
"Eleh,kebetulan lah sangat .. Awak nampak sy pakai baju putih,awak pun tukar.. Patutlah lama bersiap" Danny dah mula gelak.
Aku tak gelak langsung, bukan apa, aku takut kang ada pulak watak yang lagi satu tu, gelak sama.

"Lama apa pulak...awk yang ambik sy awal 20 minit,sy belum bersiap lg" best gak ah,kau nak sangat debat kan.
"Awak bersiap cantik2 ni apsal,nak try Freddie lah tu"
"Hei cakap elok sikit ok. Selipar sy ni ok je belum pernah tampar org,kot awk nak merasa jd orang pertama ke"
Danny ketawa lagi,dan untuk kali kedua, aku masih tak nak ketawa sama. Mata aku asyik menjeling ke belakang, mana la tau ada nenek berkebaya duduk kat seat belakang

Danny terus drive ke sebuah restoren, tempat yang akan menyaksikan pertemuan pertama kali kami bersama Freddie. Restoren ni agak sunyi, tak berapa ada orang sangat. Mungkin atas sebab tengah bulan kot, tambahan pulak waktu tu hujan renyai-renyai,mungkin orang pun prefer duduk rumah je. Aku leka dengan bahagian dalaman restoren tu yang dihias dengan rotan, nampak kreatif. Dekat setiap meja, ada pulak lilin comel yang dihias cantik dengan bunga straw. Aku agak tersentak bila terpandang bunga straw tu, sebijik mcm yang nenek tua bagi dalam mimpi aku. Ya Allah, apa erti semua ni, kebetulan atau..?

Danny mencuit bahu aku, dan mengarahkan aku ikut dia ke satu sudut. Rupanya Freddie dah call Danny, cakap dia sah sampai, dan kebetulan pula, Freddie pun sama pakai baju putih, tapi seluar dia coklat muda ok. Hihi, aku tergelak sendiri, rasa lawak pulak, mcm tengah berlakon filem.

Mula la fikiran aku melayang jauh.

Freddie.. bukan seperti yang aku bayangkan sebelum ni. Seorang lelaki kurus, tak terurus dan nampak serabai kerana masalahnya yang dia hadapi - sangkaan aku meleset bila Freddie yang sebenarnya, adalah seorang lelaki yang nampak kemas dan... tak nampak ada masalah pun? Nampak raut wajahnya tenang je? Ok, aku tau aku tak sepatutnya judge Freddie begitu, tapi bila melihat wajahnya untuk pertama kali, aku tak rasa dia ada masalah yang besar atau tekanan perasaan dan sebagainya.

Aku tak nak bercerita panjang tentang bagaimana aku dan Danny menceritakan satu per satu, tentang pelbagai peristiwa yang kami hadapi sejak beberapa bulan, termasuk aku yang dah setahun lebih terganggu dengan panggilan nenek tua, sehingga mendesak aku untuk mencari jalan penyelesaian. Semuanya kami ceritakan satu persatu pada Freddie,tanpa ada satu pun fakta yang tertinggal. Sebab aku merasakan, Freddie berhak untuk tau, dan aku tau, Freddie jauh lebih tahu, apa puncanya semua kejadian ni berlaku.

Freddie agak berat untuk berkata-kata, pada waktu tu, aku dapat lihat matanya mula berkaca, airmata nya bergenang tanpa dapat dibendung lagi. Aku dan Danny berpandangan, sehelai tisu aku hulurkan pada Freddie, aku tahu betapa segannya Freddie untuk menumpahkan air mata nya di hadapan seorang wanita seperti aku. Eh tak nak guna perkataan wanita lah,mcm dah tua sangat, replace dengan perkataan gadis ok
Aku dan Danny berpandangan, sehelai tisu aku hulurkan pada Freddie, aku tahu betapa segannya Freddie untuk menumpahkan air mata nya di hadapan seorang gadis seperti aku.

Suasana sepi seketika, aku kehilangan kata-kata. Aku tak tau apa yang harus aku buat. Tapi, atas dasar simpati, aku bagitau Freddie, kalau dia nak menangis, menangis lah. Mungkin airmata tu akan dapat melegakan hatinya, tak salah untuk kita menangis, walau bergelar seorang lelaki sekalipun, itu tandanya kita bukan manusia yang ego. Sebaik saja aku cakap macam tu, Freddie menangis teresak-esak, satu situasi yang cukup pilu. Pipi aku terasa basah, tanpa disedari, aku menangis sama walaupun aku tak tahu, apa sebabnya.

Misteri mula terungkai apabila Freddie .. "Saya lah Freddie tu,sy akui sy banyak buat silap tapi sy tak bermaksud nak kecewakan sesiapa.."

Kisah Freddie bermula ..


BERSAMBUNG....

dah bace ni leh tak tolong saya jap?hehehe...

1st step, like this fanpage:
prettypeektures

2nd step, like my picture:
rina

& lagi 1 contest:

1st step,like fanpage ni:
Pameran-Pengantin-Malaysia-by-Urban-Vibe-Event

2nd step,like my picture:
rina


tq so much kwn2 semua!!!!

cekmot ber-soley-soley

video

ni la die contoh pengaruh filem kat budak-budak.. ahahahhahah!!!

Tayar Pecah


24/5/2011,Selasa, Pasir Gudang - Hari ni ari jadik bakal adik ipar (cewah) iaitu amir azfar.. aku pun dengan gigihnye mencadangkan pade tunang aku nak beli kek untuk die.. (nak cakap aku amik ati la tu!!!!haha, duit kek claim, aku tukang beli je ok). lepas keje kul8 malam terus gerak g pasir gudang. tengah syok2 layan lagu dengan girang (maklumla nak jumpa kekasih,hihihi) tetibe GEDEGANGGGGGGG.. omak aihhhhh bala apekah ini? dari lane kanan, cepat2 aku pegi lane kiri, nasib baik kiri tengah takde kete... fuh~~ nak kuar kete takut gak, dahla lori gaban-gaban kat situ, kene sapu naya je.. tapi gagahkan diri gak la kuar kete, tapi sebelum tu tepon dulu tunang bagitau tayar macam pecah je ni.. haha.. patutnye g la tengok dulu baru call kan? sengal~

tengok-tengok je tayar depan kiri dah pecah abis... perghhh dalam kepala duitttttt je pikir..hehe.. tapi benda nak jadi, terpaksa la kan.. dugaan........

ok ni nak citer pasal bende alah yg aku langgar tu, aku ingatkan batu.. rupenye besi!! besi berat yang entah dari mane die datang.. tengok-tengok ade kete blakang park jugak.. laa.. rupenye dia pun kene gak. abg tu lagi kesian, kete dahla rendah, skirting labuh-labuh tuu, abis tcabut/bengkok-bengkok + tayar pun habis jugak.

tetibe.......

ehhh kenape ade lori, moto & orang ramai kat blakang tuh? laa.. ada eksiden rupenye.. kali ni bukan stakat tayar pecah, tapi orang bawak moto jatuh tengah jalan gara2 besi tu jugak.. beberapa minit lepas tu ade lagi 1 motor pun jatuh gak.. aduiaiiiiiii.. aku tak g tengok sebab eksiden ni kat blakang sikit, aku setia jaga kete aku tu (takut ada perampok). lagipun orang ramai da kerumun & tolong budak motor tu. dengar cite budak tu nyaris-nyaris kete lenyek ngan lori.. tapi syukur la, Allah masih sayang dia.. sempat lori tu brek mengejut sampai bunyik/bau tayar ok..

lepas ni mesti aku lebih hati-hati jalan kat situ.. gelap & langsung tak nampak bende alah tu, nak mengelak memang tak sempat ler.. lane kanan pulak, mestila laju.. yang kesian budak motor tu la.. besi tu maybe jatuh dari lori ke ape.. tapi kalau ade orang nak wat dajal memang bongok la kan!! thanks pade amir arif & amir azfar yang tolong tukarkan tayar tu. nak harap aku tukar sendiri memang nangis ler... haha.. lepas tu terus balik, tak singgah pun rumah besday boy.. mual-mual akibat duk tepi jalan hidu bau asap/habuk.

kesimpulannye aku terpakse kuar duit tayar baru di hari pertama gaji.. huwaaaa, baru nak simpan kat ASB banyak sikit bulan ni..

Misteri Panggilan Telefon - Part 5


Aku diam je,tanpa jawapan. Tiba2 rasa segan pulak dengan mata-mata yang memandang dan berbisik sama sendiri, mesti dorang ingat aku dengan Danny ni bergaduh soal cinta pulak, aduh. Serta merta je rasa takut tadi dah lenyap. Aku suruh Danny balik je rumah, tak perlu follow sebab aku ok. Cuma tadi je tak ok, perasaan takut tu terbawa-bawa. Tapi, Danny tak pedulikan arahan tu, die follow je aku dari belakang untuk hantar aku ke rumah.

Ada la satu simpang tu, kawasan ni agak sunyi, kawasan sekolah rendah. Simpang tiga, dan kat simpang tu ada satu pondok tempat menunggu, budak-budak sekolah selalu lepak kat pondok tu sambil2 dorang tunggu parents or bas sekolah ambik. Waktu melalui simpang tiga ini lah, mata kepala sendiri ternampak seorang nenek tua memakai kebaya nyonya, sambil bawa kipas tangan dan melambai ke arah aku. Sekali lagi aku terkejut, kereta yang aku pandu terbabas dan aku kemalangan.
Kelibat nenek tua yang aku lihat pada malam tu, aku sendiri tak pasti sama ada benar-benar wujud ataupun hanya khayalan semata-mata. Orang cakap, kalau kita terlalu memikirkan sesuatu, fikiran kita dikuasai, benda tak wujud pun jadik wujud. Jadi mungkin apa yang aku nampak pada malam tu, nenek tua berkebaya nyonya sambil memegang kipas tangan, mungkin hanya sekadar gangguan otak kot? Lepas nampak nenek tu, aku terkejut, kaki aku spontan je tekan minyak dengan kuat (sampai habis tekan ke bawah tu),kereta terbabas ke tepi jalan. Dah la waktu tu aku tak pakai seat belt,satu habit buruk aku, kalau waktu malam, jarang nak pakai seat belt sebab takde road block polis/jpj,lagipun takde lah jauh benar pun rumah aku tu. Waktu kemalangan tu, aku tak cedera parah pun, cuma bahagian dahi luka,yang berhampiran dengn anak rambut tu,org panggil ape eh,dah lupa plak, kalau tak silap,ubun-ubun kepala kot? Aku pun tak tau mcmana boleh luka,mungkin terhantuk kot,tak pasti. Parut kat situ masih lagi kekal sampai sekarang cuma dah pudar sebab rajin bubuh bio-oil, tak nak bagi muka nampak spoil berparut, gigih ni sapu bio-oil tiap hari

Waktu kemalangan berlaku, Danny masih lagi follow dari belakang dan die hampir-hampir kemalangan jugak sebab sewaktu kereta aku terbabas, dia tak pandang kiri kanan, terus je drive pergi ke arah kereta aku terbabas tu, hampir-hampir dia nak langgar motorsikal yang memang tengah melalui jalan yang sama tapi dari arah bertentangan. Disebabkan kawasan tu sunyi, ada kereta yang lalu tapi takde sesiapa berhenti untuk beri bantuan. Pernah ada kes orang pura2 kemalangan, tapi bila orang keluar nak bantu, diorang dirompak pulak. Danny call Ryan untuk mintak tolong Ryan dtg bersama sesiapa yang boleh pandu kereta, untuk tolong bawa kereta aku balik rumah. Kereta aku cuma kemek kat bahagian depan sebab melanggar divider dan papan jalan, tapi tak teruk. Cuma aku dah tak dpt nak drive sebab perasaan terkejut tu masih ada. Lama aku kebingungan kat dalam kereta.

Danny pulak, ketuk pintu kereta slow2, macam takut kena maki je sebab sebelum tu kitorang bergaduh gara2 ketuk cermin punya pasal. Aku bukak pintu kereta, unexpected bila Danny cakap "Okayyy....jangan lari?" Muka die tu ha,memang memek muka menyindir habis lah,takut aku lari dan menjerit tak tentu pasal,siot betul lah. Danny langsung tak bertanya kenapa aku boleh kemalangan, mungkin tak nak aku rasa tertekan. Danny offer untuk hantar aku pegi klinik, tapi aku tak nak, klinik memang takde bukak malam, kalau nak jugak, memang terpaksa pegi General Hospital tapi agak jauh, memang malas nak pegi lagipun luka pun setakat tu je kat dahi, boleh je kalau nak tampal plaster.

Danny pun call lagi Ryan, tapi aku tak faham pulak sebab dorang masing2 guna bahasa Cina Hakka. Mungkin tanya Ryan dah kat area mana kot. Sementara tunggu Ryan sampai, Danny tolong bersihkan luka kat dahi aku guna tisu yang dibasahkan dengan air mineral and tampal guna plaster. Waktu tu, dia guna First Aid Kit yang ada dalam dashboard kereta aku, dalam dashboard tu pulak, ada tuala wanita yang aku saja simpan untuk ladies punya "emergency case".

"Tampal luka pakai ini boleh kan,cepat menyerap?" Aku toleh tengok dia, tuala wanita tu dah pun kat tangan dia sambil dia sengih, panas gila muka aku ok, ni nak melawak ke apa ni, bagi penampar kang, berterabur gigi kau. Aku diam je, sebenarnya segan sangat sebab barang peribadi, Danny sedar muka aku berubah, dia terus cakap sorry2. Aku sebenarnya tahan gelak, tapi dah tak tahan nak gelak, aku gelak lah, Danny pun gelak sama.

Waktu kitorang gelak sama-sama tu lah, kedengaran suara nenek tua gelak bersama-sama. Aku tersentak. Aku pandang Danny untuk tengok reaksi dia, sama! Dia pun macam tersentap, raut wajah dia, seolah-olah dia nak tanya aku "awk dengar tak apa yg saya dengar?".. aku mengangguk kepala, Danny faham yang aku dengar apa yang dia dengar. Tapi, ketawa nenek tu kedengaran tak lama, bila kitorang stop ketawa, suara nenek ketawa tu pun dah takde. Waktu ni,aku terlalu takut tapi aku cuba lawan, aku tak nak terlalu mengikut emosi.

Ryan tiba tak berapa lama kemudian, bersama adik lelaki dia. Adik lelaki dia drive kereta Ryan, Ryan pulak drive kereta Danny. Danny ambik alih, drive kereta aku dan hantar pulang ke rumah. Sampai je kat rumah, aku lega sangat sebab abang aku masih lagi berjaga, lepak dengan member dia dari rumah sebelah, tgh spray gitar. Dia terkejut gak tengok aku yang balik rumah dengan dahi bertampal plaster, just mention dengan dia, kereta aku terbabas, kemalangan kat simpang sekolah yg tak jauh dari rumah. Tapi aku tak cerita langsung yang aku ternampak nenek tu, aku rasa bukan masanya untuk bgtau, lain kali je aku akan cerita pada dia, kalau terbukak hati nak cerita la.

Abang aku jemput Danny,Ryan & adik die masuk rumah,tapi Danny cakap takpe,niat nak hantar aku balik je,lagipun dah lewat.

Malam tu,aku tak tido dalam bilik. Aku masih rasa seram. Aku pura-pura tertido kat ruang tamu sebab abg aku memang selalu tido kat situ sebab kat bilik panas,katanya, aku rasa seram pulak nak tdo sorang2 dalam bilik. Abg aku pun kejutkan aku suruh masuk tido dalam bilik, aku cakap malas nak bangun dah, mata berat sangat. So, abang aku biar je. Mungkin disebabkan aku tido dengan keadaan aku yang letih sangat, aku bermimpi ..

Dalam mimpi tu, nenek tua tu datang pada aku,bawa bunga. Tapi bunga tu diperbuat dari straw. Straw yang dilipat-lipat jadik bentuk bunga. Dia bagi kat aku, aku ambik dan letak atas kepala, aku cakap "Kamsiaaa". Aku terjaga je dari tido, hati aku berdebar-debar,nasib baiklah mimpi nenek bg bunga, tak lah menakutkan sangat pun,tapi still gak rasa seram.

Keesokan harinya, aku bangun awal pagi nak bersiap pergi kerja. Tapi badan rasa sakit sgt, bahagian kaki pulak lebam, malam sebelum tu tak pulak rasa sakit. Disebabkan tak tahan, tak sedap badan, aku call tempat kerja, inform dengan manager yang aku amik sick leave. Aku bantai tido je sampai pukul 10 pagi mcm tu, bangun mandi & bersiap nak keluar beli brg dapur sikit.

Sebelum keluar tu, baru perasan ada sms dari Danny.

"Salam..sorry if disturbing. Sy dah dapat tahu tentang Freddie,x byk info tp boleh jadi clue. Bila nak meet up? If rasa x sihat,rehat la dulu."

Aku tak tunggu lama, terus call Danny untuk tanya siapa Freddie. Tp waktu dia nak mula cerita tu, aku perasan yg aku sorang kat rumah, sebab motor abg aku takde pulak kat rumah. Aku pun ajak je Danny jumpa,tapi die kena ambik aku sebab kakak aku awal2 pagi dah ambik kereta dia untuk repair kemek tu (kereta kakak aku sebenarnya yg aku pakai sampai accident tu,aku mana de kereta sndiri )... Aku decide tak nak dengar cerita Danny melalui phone, sebab aku rasa aku tak "kuat" sgt untuk dengar,takut aku lemah semangat,dah la sorang2.

Danny pun ajak makan kat Marrybrown dan aku setuju je. Waktu tu lah Danny rungkaikan persoalan selama ni,persoalan kami hampir terjawab bila Danny dah call Syarikat Kayu tu,dan bertanya tentang Freddie, staff sana mengakui akan kewujudan Freddie di syarikat mereka, beberapa tahun yg lalu ..Satu jawapan yang agak mengguris hati aku sebagai seorang wanita. Sekali lagi, perasaan takut tu bertukar menjadi simpati...

Petang tu, Danny ceritakan segalanya pada aku. Pada asalnya, dia nak tunggu sampai aku ok sebab baru lepas kemalangan pada malam sebelumnya, tapi nampaknya Danny,dahtak dapat nak sabar. Dia nak semua persoalan aku terjawab,saat-saat yang akutunggu selama ni. Danny pun cerita semula, bagaimana dia CSI semua ni,seorangdiri pagi tu ..

Info: Cerita imbas semula ni,adalah jalan cerita asal yang Danny ceritakan sendiripada aku, tapi dialog yang aku masukkan ni hanyalah rekaan semata-mata sebabnak bagi korang senang faham. Penting untuk aku jelaskan di sini, hanya partdialog adalah rekaan, tetapi jalan cerita, adalah yang aku tulis berdasarkan pengalaman sebenar Danny.

Kisah Danny bermula .. pagi tu, Danny masuk kerja seperti biasa, dengan berbekalkan teh tarik yang dibeli di kedai mamak tak berapa jauh dari pejabat, Danny duduktermenung di meja. Nak bekerja pun malas disebabkan fikiran asyik tertumpu padaperistiwa "ketawa bersama nenek" pada malam sebelumnya. Dalam hatinyaberbisik, mungkin nenek tu ada mesej yang nak disampaikan. Hidupkah nenek tu?Atau dah mati kah? Kalau dah mati, mungkin ada urusannya di dunia yang belumselesai? Fikiran Danny buntu, sebab nenek tu, tak lagi menelefon seperti selalu sebaliknya, memunculkan dirinya sekali-sekala.

Pernah sekali, Danny pergi ke kedai mamak yang sama, untuk bungkus teh tarik.Kebiasaannya memang begitu,dah jadi habit. Tapi yang menjadi misteri, bila mamak tu tiba-tiba bertanya "U punya mother tidak bungkus air kah,asyik u saja" sambil ketawa mengusik Danny. Danny kebingungan, siapa pulak"mother" sedangkan Danny pergi ke situ, selalunya memang sorang2,kalau ada berteman pun, dengan kawan sepejabat, itu pun jarang sekali.Tetapi waktu tu, Danny biarkan je soalan mamak tu tak berjawab, kerana menyangkakan mamak tu mungkin bercakap dengan org lain, ye lah, bukannya Dannysorang berada kat situ pd waktu tu.

Entah kenapa, Danny teringat semula akan pertanyaan mamak tu, jangan-jangan mamak tu pernah nampak nenek tu jugak dan assume nenek tu sebagai mak Danny. Tanpa buang masa, Danny bergegas pergi ke kedai mamak tu yang jaraknya memang tak jauh,jalan kaki pun boleh je sampai kurang dari 5 minit. Setibanya di kedai mamaktu, mamak tu terus jerit "Teh Tarik bungkus siaaaappppppppppp..!!".Danny pun reda je lah walaupun sebenarnya tak nak order

Sementara mamak tu tengah tarik2 teh tu, Danny cuba ajak sembang supaya tak nak gelabah sangat tetiba je tanya pasal ada nampak nenek ke tak.

"Mamak... perasan tak nenek tua yang selalu dengan saya tu,pagi-pagi tu?"
"Haaa,u punya nenek ke? Fikir u punya mother. Hahaha"
" Pagi tadi ada nampak dia jugak ke?"
"Lama sudah tiada nampak dia. U punya nenek balik kampung sudah ke?"
"Oh....ha,a'ah dah balik kampung"

Danny agak ragu-ragu nak jawap tapi sekarang dia dah tahu, nenek tu ikut jugak dia sampai ke situ. Dan mungkin... ikut sampai kerumah jugak? Tak pasti.

Tehtarik siap dan Danny kembali semula ke pejabat. Nekad untuk call semula pejabat Syarikat Kayu XYZ untuk kepastian, sekurang-kurangnya dia mungkin akan dapat info tentang Freddie. Sebelum dail nombor syarikat tu, Danny pandang telefon,agak lama. Danny cuba untuk bersedia dari segi mental, risau sekiranya ada lagi perkara yang tak diduga akan berlaku.

Dengan lafaz Bismillah, Danny dail nombor tu,dengan harapan akan dapat la info, sikitpun takpe.

"HelloSyarikat Kayu XYZ,boleh saya bantu?"
"Hello Selamat Pagi.. Boleh sy bercakap dengan Freddie?"
"Bolehsaya tau nama encik dan encik dari mana?"
"SyDanny,saya cuma kawan lama dia"
"Tunggusebentar ya, sy sambungkan talian"

Sewaktu menunggu talian disambungkan, hanya Allah yang tahu betapa berdebarnya perasaanDanny ketika tu. Dalam beberapa saat,talian disambungkan dan seseorang bercakap di talian..

"Hello,Andyspeaking"
Hello,I'mDanny ya. May I speak to Mr Freddie please?"
"MrFreddie?He's no longer working with us Sir. Anything that i can help?"
"I talked to the lady just now,she said she will transfer the line to Mr Freddie?"
"Sorry Sir,salah dengar kot? Andy, not Freddie. Sorry ya?"
"Erm,its okay. Thanks ya"

Danny letak balik gagang telefon. Tapi beberapa minit kemudian, timbul pulak rasamenyesal sebab tak tanya pasal freddie yang Andy cakap dah tak bekerja lagi tu.Haihhh.. Danny pun call balik,dan perempuan yang sama,jawab call.

"Hellocik...sy Danny yang buat panggilan tadi. Sy ada beberapa soalan,kalau cik takkeberatan utk bantu"
"Ye encik,apa dia?"
"Sy nak tanya,dekat syarikat ni pernah ada staff nama Freddie ke?"
"Nama penuh?"
"Sy tak pasti,sy cuma tau nama dia Freddie,erm.. Cina Hakka?"
"Owh,kalau yang tu, ya memang Encik Freddie pernah bekerja di sini, tp dah diberhentikan kerja"
"Orangmana ye? Bila berhenti tu?"
"Dahlama berhenti encik, dalam beberapa tahun. Dah lebih 5 tahun rasanya"
"Sekarang ni dia kerja di mana ye?"
"Tu sy tak pasti encik"
"Diberhentikansebab apa ye?"
"Maaf encik,sy tak berani nak bagi info lebih sebab waktu tu sy baru lagi kat sini. Sy tak berapa pasti"
"Adacontact number Freddie tak?"
"Takdedalam simpanan saya encik,maaf ye"
"Oklah, takpe ye.. Cik?"
"SyLaura"
"Ok terima kasih ye Cik Laura. Sy cuma ada masalah peribadi sikit, sy cuma perlukannombor Encik Freddie kalau ada."
"Erm..masalah apa ye?Kalau berkenaan dengan hal syarikat,sy boleh sambungkan encikdengan penyelia sy"
"Boleh jugak,please?'
"Ok sebentar ya encik.."


-BERSAMBUNG-

Misteri Panggilan Telefon - Part 4

Sambungan dari part 3 ...
Cerita ini di copy 100% dari forum cari. tajuk panggilan telefon misteri di board misteri. penulis/pemilik citer: Cik_Es. perlu read permission 2 kalau nak baca kat sane..

Tiba malam yang dijanjikan, aku pun pergi jumpa Danny, Ryan dan Nisa kat salah sebuah kedai makan. Lepas order makan & sesi kenal-mengenal antara satu sama lain (sebab aku tak pernah jumpa si Ryan dan Ryan pun tak pernah jumpa aku dan Nisa, jadi kira mcm intro lah, hik hik). Topik tentang nenek ni, menjadi topik utama perbualan kitorang, dan mcm biasa lah, timbul pulak macam2 spekulasi.Ryan mencadangkan untuk kitorang cuba mencari siapa pemilik asal nombor restoren tu. Ryan cakap, ada kemungkinan nombor tu adalah milik tempat kerja Freddie pada asalnya, lepas tu dorang potong line ke apa, dan nombor tu digunakan oleh restoren kitorang pulak, kiranya mcm nombor recycle la. Bila Ryan cakap mcm tu je, Nisa terus menyampuk ..

"Laaa.. kalau mcm tu, memang Nisa dah lama tau, nombor tu syarikat balak punya lah, dorang jual kayu"
"Apsal kau tak pernah cakap pun? Apsal aku tak tau eh?" aku pun tanya, sedikit bengang lah sebab sepatutnya Nisa inform aku pasal ni, tiba2 aku rasa segan pulak sebab Nisa, lebih tau daripada aku.

Nisa cakap, dia tak pernah bagitau sebab hal tu dah terlalu lama sangat. Waktu restoren kitorang baru mula beroperasi, menurut Nisa, memang beberapa kali ada orang call mintak quotation harga kayu lah, tanya ada buat perabot ke tak, kilang balak kat mana lah, macam-macam. Nisa cakap ni restoren,takde deal dengan kayu-kayu semua ni, orang yang call pun terkejut dan tanya, eh ni bukan Syarikat Kayu XYZ ke (sekadar nama syarikat samaran,bukan nama betul syarikat tu k). Nisa pun pernah beberapa kali terima fax daripada org yg tak dikenali, kat atas kertas tu bertulis "Attn to Account Dept,Syarikat Kayu XYZ" lebih kurang mcm tu lah, dan beberapa kali Nisa terpaksa call back untuk inform yang kitorang ni restoren,bukan syarikat kayu balak.

Patut lah aku tak pernah tau pasal tu sebab kebanyakan waktu aku memang berada di bahagian luar opis, dan yang selalu jawab telefon ialah Nisa, dia tak pernah maklumkan sebab dia tak pernah terfikir pun info tu dapat membantu kitorang cari siapa freddie atau siapa nenek tu. Lagipun lepas beberapa bulan, dah takde orang call untuk tanya pasal syarikat kayu tu, mungkin sebab syarikat kayu tu dah pun inform dengan customer dorang tentang penukaran nombor. Aku pun cadangkan kitorang google je lah nama syarikat tu, for sure ada alamat dan contact number dorang.

Dengan menggunakan handphone Ryan, kitorang pun sama2 google syarikat tu. Sah, masih wujud dan website dia active. Syarikat tu syarikat kayu balak yang supply kayu balak (eh,memanglah
) dan ada jugak supply barang2 untuk bina bangunan macam simen,cermin,etc. Danny cepat-cepat save nombor telefon office syarikat kayu tu, sekali dengan nombor fax dan email sekali. Danny ni ambik langkah berani sikit lah konon, die dail je nombor tu walaupun kalau ikut secara logik, mane lah ada orang kat opis malam2.

"Mana tau nenek tu angkat ke,kan? Cuba jeeee.." Danny melawak, Nisa dengan Ryan dah ketawa dah, tapi aku, diam. Memang aku takut, kot2 mana lah tau nenek tu betul2 pulak jawab telefon tu, tak ke naya makin banyak pulak misteri yang tak terungkai. Tapi panggilan telefon yang Danny buat tu, tak berjawab. Fuh,aku lega.

Tiba-tiba handphone Danny berbunyi, kitorang semua tersentak, bila Syarikat Kayu tu yang call balik. Suasana yang tadi bukan main riuh dengan gelak tawa Nisa dan usikan Ryan, semua berubah jadi senyap. Danny tekan punat call,on loudspeaker supaya kitorang dapat dengar.

"Hello?" Kata Nisa,eh budak ni, die pulak yang cakap Hello, sepatutnya Danny sebab tu handphone dia.

"Hello?" Kata Ryan pulak, eh memang mintak sekeh kot dorang berdua ni.

Tapi, tiada jawapan .. Danny terus putuskan je talian. Muka masing-masing pucat,ketakutan. Terutamanya aku, aku rasa berdebar sangat, sedangkan kalau ikutkan lah, Nisa ni yang lebih penakut daripada aku, tapi aku tak dapat nak kawal diri.

"Aishah, awk ok ke?" Danny tanya. Aku tak jawab,aku terus ajak balik. Tapi,aku memang takut. Tak pernah rasa mcm ni dan kepala otak aku ni dah bayangkan nenek tu duduk belakang kereta aku


Kitorang ambik keptusan untuk balik dan apa2 perbincangan akan dibincang lagi lain hari, yang belum ditetapkan bila. Aku duduk dalam kereta, aku ketakutan sangat. Menyesal pulak aku tak ajak Nisa balik sama, aku rela tinggalkan kereta aku kat situ, dan balik bersama Nisa dengan satu kereta. Aku cuba call Nisa, tak dapat. Sms tak dapat,rupanya kredit aku habis pulak,tinggal beberapa sen je,dalam hati ni memang dah menyumpah seranah,mula lah nekad nak beli postpaid

Aku cuba untuk drive balik ke rumah, tapi ayat tu, terngiang-ngiang di telinga aku..
"Freddie tak pulang...tak pernah pulang.. dan tak akan pulang..."
Tangan aku menggeletar,aku cuba nak bertenang dan bgtau diri aku sendiri "Aishah,kau tak pernah mcm ni. Jangan mcm ni, takut dengan sesuatu yang tak pasti. Jgn jadi bodoh lah" Aku cuba tanamkan tu dlm minda aku, tapi perasaan takut tu makin menjadi.

Tiba-tiba ....cermin kereta aku diketuk,cermin kereta pada pintu yang sebelah kiri. Aku terperanjat, Ya Allah memang aku terperanjat sangat2 sampai aku menjerit takut, buka pintu kereta dan terus lari tak tentu hala dan menjerit. Bayangkanlah dah nak dekat tengah malam, aku berlari ke tengah jalan, lari dari sesuatu yang menakutkan, yang aku tak tau apa.

Aku macam dalam dunia aku sendiri, Danny terus tangkap aku dari belakang dan genggam lengan aku kuat supaya aku tak lari, waktu ni orang dah mula mengerumun kami berdua, terkejut dengan apa yang berlaku.

"Aishah.. hei,apasal ni? Ini Danny lah.. hei, tengok sy betul2,awak ni kenapa mcm ni??" Suara Danny,kedengaran marah, dia tak pernah tinggikan suaranya pada aku, dan malam tu, pertama kali aku dengar dia berbahasa kasar seperti tu. Aku terpinga-pinga, owh rupanya Danny yang ketuk cermin kereta tu tadi. Waktu ni kami berdua bertengkar.

"Yang awak ketuk cermin kereta sy,apa hal? Nak tunjuk hero sangat ke?" Aku pun tinggikan suara,selepas dia dulu yang mulakan.
"Sy ingat nak follow awak smpai awk balik rumah. Kan dah mlm, lagipun Ryan tadi follow Nisa" balas Danny.
"Tak boleh ke awk ketuk cermin kereta yg kat sebelah kanan,dekat tmpt yg sy duduk. Tunjuk muka awk tu,bukannya ketuk2 mcm tu dari sebelah kiri, awk ingat sy sempat ke nak fikir panjang siapa yg ketuk? Awk ingat sy ni berani sgt ke??"

Danny diam,tapi belum lagi lepaskan lengan aku yg die pegang kuat. Takut aku lari mcm nampak ponti kot.

"Td sy dah call awk,nak suruh awk jalan,sy follow blkg. Tp awk takde respon pun. Sy tgk awk masih dlm kereta tu,tapi tak gerak2 lagi,tu yg sy dtg tengok, itu aje. Jgn lah emosi sgt mcm ni. Awk ada fikir sesuatu eh dlm otak awk tu?"


BERSAMBUNG....

Mintak jasa baik kwn-kwn blogger =)

Aku ade masuk 1 contest ni kat fb.. korang tolong like pic ni boleh tak? boleh eh.. boleh eh... macehhhhhhhhh sangat2...hehehe

1st step: like this fanpage --> prettypeektures
2nd step: like this picture---> rina & amir


simple kan? hihi .. tq!!!!!

Jadik tunang orang sudah~

15 May 2011, Skudai - Selesai sudah majlis yang ditunggu-tunggu, walau pun tunang je, tapi hepy jugak.. hehee.. at least melangkah sbelah kaki ke alam perkahwinan.. poyo nye ayat. wakaka.. lepas ni kene berusaha bersungguh-sungguh mengumpul duit kawen... walaooooweiii.. ..^^

Thanks a lot utk sume family/sdare/kwn2 yang datang. yang  aku tak jemput pun sorry again sebab majlis ni wat kecik-kecik je, kalau jemput sume baik aku wat majlis pernikahan je, kan? kan? hehehe..

Fabulous mekap oleh : As miranda dari De Casa Impiana
Official photography oleh : Abg Amrul flickr, Abg Amrul Fb 
 Photographer suke-suke : Ijat (jangan lupe suro amir blanje karok!!) & Abg Sukai
Katering : Beriani Best, Tmn U (blakang Giant)
Cupcake liverpool yg comel : Ezah

Kat bawah ni sikit-sikit picture yang di snap oleh kamera abg iparku. gambar yang lagik best akan di upload kemudian..hehehe.. ^^'




bsame cekmah a.k.a sofea






sekian......... =))))




Misteri Panggilan Telefon - Part 3


Setelah investigation sendiri dibuat selama 3 hari berturut-turut, aku dah berjaya faham pe yang nenek tu cakap, melalui bantuan Danny. Danny cadangkan aku untuk pergi Telekom, cuba track berapa nombor telefon nenek tu,lepas tu senang lah kitorang nak tau alamat rumah die kan, dalam hati ni waktu tu memang dah bersemangat nih, nak jumpa nenek yang pd awalnya aku anggap menakutkan, tapi bertukar jadi simpati pulak.

Aku pun request lah dari partner yang sama incharge restaurant tu, untuk ambik offday hari Ahad, nasib baik gak lah die okay je, sebab waktu tu tengah bulan, restoren pun takde lah busy sangat, staff pun cukup, so no hal lah kalau aku nak offday hari ahad. Aku dah standby dah tulis info pasal nenek tu, waktu2 yang selalunya die call, untuk memudahkan aku jadik CSI kat telekom tu.


Hari Ahad .. Danny jemput aku kat umah .. kitorang sarapan kat McDonald. Waktu sarapan, aku dengan Danny banyak sembang pasal nenek ni, macam-macam spekulasi yang timbul, tapi waktu tu aku memang kuat dengan kepercayaan aku yang nenek ni confirm nyanyuk lah. Danny pulak cakap, jangan2 nenek ni dah mati, rindu anak dia kot,tu yang duk call tu tapi salah nombor. Ade pulak mcm tu, habis tu nenek tu mati, kubur sekali dengan telefon ke, ke cina memang suka bawak harta masuk kubur. Waktu aku cakap mcm tu, aku tersedar aku terlepas cakap pulak, tak sepatutnya assume cina mcm tu kan, aku diam then say sorry.

"Sorry? Kenapa?"
"Ye lah,kan tadi sy macam assume cina ni gila harta pulak. Sorry la,takde niat."
"Kenyataan tu, ada jugak bangsa cina yang akan kuburkan mayat bersama sedikit harta milik dia"
"Owh ye ke? Sy ingatkan zaman dulu-dulu je mcm tu?"
"Sekarang pun ada jugak mcm tu Aishah .."
"Owh,family awak masih amalkan tanam harta bersama mayat gak ke?" (dah la tadi mintak maaf,timbul balik soalan takde insurans aku nih
)

"Taklah.. itu bukan cara kita orang Islam" kata Danny yang merentap jantung aku, rasa nak gugur waktu tu jugak.

"Awak .. Islam?"
"Kalau ya,kenapa?"
"Sebab Mdm Wong ..kan buddha?"
"Iman boleh diwarisi ke?" - Hoh,time ni muka aku dah panas.

Waktu tu, baru aku tau Danny rupa-rupanya Cina Hakka yang beragama Islam sejak dilahirkan. Ayahnya berbangsa Cina Hakka dan ibunya berbangsa Suluk yang berasal dari Sabah. Ibu bapa Danny ni memeluk Islam selepas 3 tahun berkahwin,waktu tu Danny tak lahir lagi. Aku pun ternganga je lah dengar penjelasan die, sebab aku pada awalnya tak pulak expect die Muslim, mungkin sbb die bangsa Cina Hakka jadi aku macam terus cop die beragama Buddha, mcm mak sedaranya si mdm wong tu.

Eh, tersasar pulak.. ni nak cerita pasal kisah nenek ke kisah Danny ni
..

Setibanya kitorang di Telekom, ambil nombor giliran & cerita pasal masalah kitorang kat pegawai telekom tu. Aku yang bercerita pasal masalah ni, cuma aku ceritakan secara general. Aku cuma bgtau, nombor telefon restoren kitorang selalu dihubungi oleh orang yang tak dikenali, setiap hari. Aku tak pulak cerita pasal nenek tu cari freedie segala,sebab aku rasa info tu terlampau detail pulak,mcm very the tak perlu (ke perlu..?). Jadi kiranya aku request lah nak track nombor tu. Pihak telekom tu suruh tunggu & dorang ada mintak beberapa info la untuk sahkan aku memang authorized person ke atas nombor restoren tu. Selepas beberapa minit mcm tu, dorang cakap tiada nombor yang dikesan call restoren kitorang setiap hari, nombor lain memang ada call, tapi bukan setiap hari.

Aku rasa pelik, nombor yang call kitorang setiap hari, tiada dalam rekod pemanggil. Aku mintak untuk print kitorang punya in-call record, bila dah dapat, memang takde dalam rekod pulak. Ada satu nombor tu, yang aku nampak ada call pada waktu tengahari, selama 3 hari berturut-turut, aku request nak mintak info nombor siapa tu, tapi malangnya bila Telekom cakap dorang tak boleh bagi info nombor telefon secara sebarangan terutamanya nama atau alamat,dorang cakap memang tak boleh kecuali ada report polis bagai, untuk siasatan kalau aku nak dakwa nombor tu sebagai mengganggu privasi. Aku cakap lah memang nombor yang call tiap hari tu mengganggu privasi, tapi aku cuma sekadar nak tahu nama dan alamat dia, aku tak berniat sampai nak report polis pulak. Then pegawai telekom tu bagitau, minta maaf sebab dorang tak boleh reveal maklumat pelanggan secara terus. Mesti melalui report polis ataupun permintaan dalam bentuk bertulis/surat rasmi.

Aku dengan Danny pun malas lah nak bincang panjang, aku tak sangka pulak procedure untuk dapatkan maklumat tu jadi rumit pulak. Aku makin pelik bila tengok senarai nombor tu, hampir semuanya aku memang kenal, nombor supplier. Kalau ada pun nombor yang aku tak kenal, tu semua nombor customer yang call, takde pulak yang call tiap2 hari mcm nenek tu. Pelik.

Waktu ni,aku dah mula rasa tak kena. Rasa takut. Berhantu ke apa nombor telefon kitorang ni, perasaan takut yang baru je hilang tu, dah datang balik. Rasa ingin tahu tu membuak-buak, aku tak puas hati dengan info yang kitorang dapat. Danny cadangkan buat je laporan polis, tapi aku cakap tak payah. Bukan apa, kang makin rumit pulak, leceh lah sampai nak buat laporan pulak. Aku pulak jenis yang malas nak melalui semua tu, setakat panggilan telefon mcm tu, aku rasa banyak lagi kes lain yang polis nak siasat, kes mcm aku ni dikira kes terpencil je kot.

Aku dengan Danny pun balik je, dengan fikiran aku yang tengah sarat dengan 1001 misteri.

Oleh kerana aku rasa mcm dah takde harapan je (kes malas nak buat report polis & nak tulis surat rasmi lagi satu hal), jadi perkara ni agak terbiar lah jugak. Nenek ni masih lagi call, dan aku.. masih lagi setia melayan suara sayunya setiap hari. Aku banyak cakap ok je kat nenek tu, dan setiap kali nak habis perbualan, wajib ada perkataan kamsiaaa tu..

2 bulan berlalu selepas kenal dengan Danny, Danny pun dah dapat kerja tetap, dekat salah sebuah hotel,sebab die pun memang amik jurusan perhotelan. Sejak tu, die sibuk dan tak lagi bertanya tentang nenek, yang mana aku je jadi peneman setia nenek tu, kalau bukan aku, yang clerk sorang tu lah yang layan. Danny bekerja ikut shift, kadang2 dlm seminggu tu sampai beberapa kali balik lewat, midnight shift punya pasal. Jadi waktu untuk kitorang lepak sama2 waktu zaman die menganggur tu,dah tinggal kenangan. Aku pun tak nak ganggu die, maklumlah die baru nak mula career dan bekerja tetap, mesti banyak benda yang dia sibuk,belajar itu ini.

Pada satu hari ni, tiba-tiba Danny call aku, banyak kali. Tapi aku tak perasan sebab handphone aku letak dlm locker,sibuk layan customer kat restoren. Hari tu pulak hari Ahad, clerk tak bekerja, Danny call opis pun tak berjawab. Selepas aku dah tak berapa sibuk, aku baru teringat nak check handphone. Terkejut gila woh, ada banyak missed calls and sms daripada Danny yang suruh call back secepat mungkin,ada hal penting.

Bila aku call balik, aku tanya ada apa hal yang penting tu. Danny cakap, nenek tu call opis tempat die kerja,suara yang sama,memang die kenal sangat tapi kali ni berbeza sebab nenek tu cakap lain pulak, bukan dialog yang selalu die sebut waktu die call restoren kitorang. Danny cakap die nak jumpa aku malam tu jugak, sebab die nak cerita pada aku face to face, aku pun setuju. Then kitorang pun jumpa kat warung mamak yang tak berapa jauh dari rumah aku.

Danny memang betul lah tak sabar, aku belum keluar dari kereta lagi, baru je parking tapi die dah ketuk2 cermin kereta aku suruh aku keluar cepat. Aku rasa berdebar betul, aku rasa mcm die nak cerita berita buruk je kat aku, aku cuba untuk bersedia dari segi mental, kot2 dapat berita mengejutkan ke apa ke kan..

"Aishah, awk ingat lagi ke, nenek tu? Die masih call ke?"
"Tak pasti la. Sebab beberapa hari lepas memang sibuk sangat,sy takde duduk dlm opis sgt"
"Sy pelik lah, nenek tu call opis tempat sy kerja.Kalau awk tak percaya, awak dtg esok tp pls, awak cakap lah awak dtg nak jumpa sy bincang psl kerja ke apa ke, opis sy mana boleh bawak org luar masuk lah"

Aku ok je lah bila die suggest mcm tu, tapi aku ckp kat die, kalau waktu aku dtg tu, nenek tu tak call,macamana? Takkan aku nak tunggu kot? Danny cakap confirm nenek tu call sebab dah 2 hari die call pada waktu yang sama (lunch hour).

Keesokan harinya, aku pergi ke tempat Danny kerja, waktu lunch hour. Die share opis die dengan 3 org lagi staff tapi semua keluar pergi makan & ada yang on leave gak. Tunggu punya tunggu, tunggu punya tunggu, akhirnya nenek tu call jugak.

Aku yang angkat dan cakap "hello", dibalas balik dengan "Haaaalllllaaaooooo.." Ya Allah ni memang sah nenek yang call restoren aku, mcmana pulak dia boleh ada nombor opis Danny? Danny cakap dengan nenek tu,lama. Dan ini, adalah yang aku translate dari bahasa hokkien ke bahasa melayu.

Dani : Hello nenek,ingat Aishah ke,kenapa call sini?
Nenek : Freddie takde situ, nenek nak die pulang. Tolong nenek.
Dani : (Diam)
Nenek : Tolong nenek. Kenapa dia takde? Makanan die tertinggal.
Dani : Nenek, cuba nenek bgtau nenek tinggal mana. Rumah nenek mana?
Nenek : Pagi tadi die tertinggal bekal makanan. Mcmana nenek nak bagi, nenek tak tau opis dia.
Dani : Nenek boleh bg dengan sy, tapi kita kena jumpa. Nenek dekat mana?
Nenek : Nak bagi die makanan yang tertinggal, dah sejuk ni nak..

(Danny memang tak dapat dengar perkataan "anak" atau "nak" yang nenek ni sebut, dia memang nak menangis)

Nenek : Nakkkk.. (panggil Danny)
Danny : (Diam)
Nenek : Naakkk.. tolong nenek,bg bekal makanan ni pada Freddie. Dia pulang tak?
Danny : Die tak pulang nek, die suruh nenek bagi sy. Mcmana nak jumpa nenek?
Nenek : Bila lah die nak pulang ya? ->(Memang tak menjawab soalan langsung)
Nenek : Kalau die pulang, panas kan ye ..
Danny : Kenapa tak call aishah?
Nenek : Freddie tak ada... tak pulang.. tak pernah pulang.. tak kan pulang.. (Suara nenek ni sangat sayu,kedengaran sangat2 tua dan menahan tangis)

Nenek tu terus letak telefon. Bulu roma aku meremang, mcmana nenek ni boleh "ikut" ke mana Danny pergi, boleh call Danny senang2 mcm tu je? Nak kata kebetulan, seolah-olah mcm mustahil. Ataupun mungkin ni memang satu kebetulan?

Aku menangis lagi,aku tunduk kepala je waktu Danny translate nenek tu cakap ape. Sikit pun aku tak angkat muka, aku tunduk dan menangis. Aku rasa betul-betul tersentuh dengan ayat terakhir nenek tu cakap tadi ..

Freddie tak ada... tak pulang.. tak pernah pulang.. tak kan pulang..

Ayat tu terngiang-ngiang di telinga aku. Untuk pengetahuan korang, aku dah kematian ibu tersayang, bila aku dengar nenek ni merayu nak anak die pulang, aku teringat pada arwah mak aku. Rasa rindu tu terbit dalam hati, rasa sebak sangat dan kalau ikutkan hati, aku nak sangat bawa Freddie ni pulang pada nenek tu.

Mata aku basah waktu tu,menangis tanpa ada rasa segan lagi. Untuk beberapa minit, bila Danny senyap.. aku angkat muka, untuk tengok apsal pulak mamat nih diam jugak. Rupanya, Danny .. menangis sama.. bezanya,hanya airmata nya bergenang, bukan mcm aku yg dah teresak-esak. Danny teringat jugak pada arwah mak die. Waktu tu die bercerita pada aku, mcmana die kehilangan ibu die, dan aku berkongsi hal yang serupa. Kebetulan lagi, kami berdua sama-sama kehilangan ibu.

Kalau korang baca dialog nenek dan Danny di atas, mungkin korang tak rasa kesedihan tu. Tapi aku, yang dengar semuanya secara live, betapa sayunya suara tua tu, memang sedih sgt2.

Aku dengan Danny mula cari jalan, untuk kembali menyiasat apa sebenarnya yang berlaku. Kali ni, kami nekad untuk cari jawapan kepada semua persoalan ni. Siapa nenek tu.. Siapa Freddie.. masih hidupkah mereka atau kami cuma berhubung melalui alam fantasi saja?

Selepas 2 atau 3 bulan aku dan Danny tak hirau lagi nak cari nenek tua tu since Danny dah dpt kerja, kitorang kembali ke plan asal untuk sambung balik siasatan, semuanya gara-gara nenek tua tu dah tak lagi call restoren tempat aku kerja, tapi nenek tu call office Danny pulak. Kitorang memang dah agak ini mungkin satu misteri yang takkan terungkai, tapi kalau tak cuba, mana nak tau hasilnya kan? Pada mulanya, aku tak tau mana nak mulakan siasatan, aku kerja kat restoren, Danny pulak dalam bidang perhotelan, jauh bena dengan skill nak CSI ke apa, skill masak ade lah kot. Jadi, aku dengan Danny pun plan nak jumpa, untuk bincang tentang hal ni dengan mereka yang mungkin lebih arif. Aku ambik keputusan untuk bawa sekali account clerk kitorang, yang aku panggil Nisa. Dan Danny pulak bawa sepupu die, Ryan iaitu anak sulung kepada Mdm Wong tauke telur. Ryan ni peminat kisah mistik atau misteri & pernah involve dalam pencarian entiti paranormal waktu die kat Australia. Australia atau New Zealand,aku lupa pulak, tak sure.

BERSAMBUNG.........

**ADE ORG NAK BACA KE CITER YANG AKU COPY NI?HEHEHE**

Misteri Panggilan Telefon - Part 2

Lepas tu, baru aku tahu yang nenek tu cakap dalam bahasa cina hokkien. Aku tak kenal pun sesiapa yang boleh cakap dalam bahasa hokkien sebab kalau dekat tempat aku, yang pandai cakap mandarin banyak la.

Hampir setahun berlalu, percaya atau tak, takde satu hari pun yang kitorang lalui tanpa menerima panggilan misteri nenek tu. Aku pun dah biasa, menerima panggilan telefon dia setiap hari. Smpai aku dah hafal "jadual" nenek tu telefon. Selalunya nenek tu akan call pada waktu pagi, dalam pukul 8 pagi.. Lepas tu waktu tengahari, dlm waktu lunch mcm tu.. Lepas tu, petang-petang sikit dalam pukul 3 ptg mcm tu dia akan call lagi... Then takde dah call, setiap hari memang mcm tu.

Aku dah tau habit nenek ni, kita kena layan dia cakap, sampai dia sendiri letak fon. Layan je la apa pun, cakap ok ok ok ke, atau dengar je ke sampai dia letak fon (memang tak lama,tp dia mcm bersembang & seperti bertanyakan sesuatu). Let say lah aku malas nak layan kan, aku yang letak fon dulu, confirm nenek tu akan kol balik bertubi-tubi (ni memang tension gila)... terpaksa la aku tunggu nenek tu letak fon dia, and dia takkan telefon lagi dah sampailah ke "shift" seterusnya yg mmg waktu dia call.. Benda ni dah jadi rutin harian plak, tiap kali fon berbunyi, mesti staff aku cakap "Hah,angkat telefon oi,nenek kau dah cari tuuu"


Bila perkara ni berlarutan selama setahun lebih, adalah satu hari tu, nenek ni call lagi. Waktu ni aku agak tertekan sebab bergaduh dengan rakan sekerja & bos pulak waktu tu mcm carik salah aku. Serius memang tertekan sangat, bila nenek ni call, aku yang tengah mood x elok, aku tengking nenek ni dengan bahasa kasar,sesuatu yang tak pernah aku buat selama setahun lebih nenek tu setia call setiap hari.

Nenek tu terdiam, tiba-tiba aku terdengar nenek tu menangis. Aku tak tau kenapa aku rasa tersentuh hati sangat, aku rasa betul2 bersalah sebab nenek tu nak bercerita, aku pulak tengking dia dengan bahasa kesat. Nenek tu menangis sayu,sampai aku mcm tak percaya aku menangis sama.

Aku cakap kat nenek tu "Nekk...sori nek,sori ya...sori...." aku tak sure nenek tu faham ke tak apa aku cakap, nenek tu terus cakap "Kamsiaaaa... Kamsiaaaa..." perkataan tu aku dengar dengan sangat jelas. Nenek tu terus letak fon & dah tak call lagi selama beberapa hari. Merajuk mungkin?

Disebabkan petang tu aku agak free,jadi aku pun google la tentang bahasa hokkien.. Rupanya "Kamsiaaaa" yang nenek tu sebut berulang kali lepas dia menangis kena tengking aku tu, bermaksud "terima kasih"... aku rasa mcm kena tampar, dah la aku tengking dia, dia terima kasih plak...

Dari situ lah aku bertekad nak mencari org yang dapat berbahasa hokkien untuk membantu aku cakap dengan nenek ni...

Penyiasatan aku pun bermula ...

Lepas aku buat nenek tu menangis, aku makin "rapat" dengan nenek tu. Selalu kalau die call, aku memang dengar je die nak cakap pe. Sampai aku selalu ulang-ulang sebut nama aku sendiri kat nenek tu. Bila dia call, aku selalu ckap "Ni aishah.... Ini aishah cakap... aishah ni...." Nenek tu tak layan pon, dia teruskan dengan cakap hokkien nya tu.

Ada la 1 hari tu, nenek tu call, tapi account clerk tu yang angkat. Clerk ni wktu tu busy buat kitorang punya payment schedule,jadi bila dia dengar je suara nenek tu, die letak fon... Asal nenek je,letak fon. Nenek tu bengang ar,mula lah die call bertubi-tubi tu sampai clerk tu cabut wayar telefon untuk 10 minit. Lepas 10 minit, pasang balik. Masih nenek tu call, tapi dah tak marah, dengan nada sayu je.. Yg clerk tu terkejut sangat, nenek tu sebut nama aku.. Lebih kurang mcm dia tanya "Aishah mana?" tp dlm bahasa hokkien la, tune nenek tu mcm bertanya aku mana (dah aku selalu sgt ckp nama aku,nenek tu dah tau).

"Nenek tu sebut nama akak ah,biar betol" Clerk tu cakap. Aku pun amik telefon tu, cakap hello, nenek tu sembang balik mcm biasa. Tp aku tak pernah pulak dengar nenek tu sebut nama aku pun.

Ingat lagi tak aku cakap aku nekad nak cari sesiapa yang fasih bahasa hokkien, aku memang gigih lah mencari,hahaha. Asal ada customer cina, aku tanya2 la dorang ni Cina Hakka ke, kalau cina hakka, memang la cakap hokkien ka. Tapi, tak jumpa langsung. Susah sangat2 nak cari. Staff aku yang pandai cakap mandarin tu, reti sikit2 je, tapi kalau nak cakap,die tak reti. Cuma boleh dengar dan faham sikit2 tu pun memang sikit gila ah, dlam 5% cmtu kot,sebab die tak faham sgt pun nenek tu cakap pe.

Tapi betul lah pepatah orang tua, kalau kita tak cari, haaa tu terpacak depan muka. Kalau cari, confirm takkan jumpa. Ni memang betul. Beberapa minggu lepas tu, restoren kitorang ni ada menu baru, jadi ada la bahan2 baru yang diperlukan. Disebabkan aku sangat berkira dari segi costing, aku tukar la kitorang punya supplier telur ayam sebab cina tu dapat bagi lebih murah tapi kualiti sama.

Waktu minggu pertama dia wat penghantaran stok telur ayam kat restoren kitorang, aku tak berapa nak bersembang sangat dengan supplier ni, sebab die tak reti sangat bahasa melayu dan tak reti cakap english. Yang basic2 die tau la, tapi kalau aku nak sembang dengan die,memang totally fail. Dipendekkan cerita, ada la satu hari ni, supplier ni (Madam Wong) tak dapat nak hantar stok dalam sebulan mcm tu sebab bercuti,anak die kahwin & majlis dorang wat kat shang hai sebab anak die kawen dengan orang shanghai.

Madam wong ni pun inform lah, die cakap anak saudara die yang baru habis belajar tu, akan tolong hantar dalam masa sebulan die bercuti tu. Ha, yang anak sedara dia ni ok lah sikit, at least boleh berbahasa melayu and english pun ok. Tak lah kekok sangat kalau aku nak berbual.

Minggu pertama anak sedara si Madam Wong ni ambik alih, aku banyak sembang dengan die. Die cerita la die baru habis belajar,ambik jurusan perhotelan bla bla bla. Waktu tu, die singgah makan kat restoren kitorang,nak cuba masakan melayu katanya, sebab jarang sangat makan masakan melayu. Aku pun joint la sekaki. Nota tambahan : Hensem gila anak sedara madam wong nih

Waktu kitorang tengah makan & sembang2 tu, tiba2 handpohone die berbunyik & die cakap2 lah dalam fon,dengan sapa ntah. Lebih kurang beberapa minit,die dah nak letak fon dah and tiba2 die cakap "Ok .. Ok .. Ok.. Kamsiaaa, kamsiaaa"

Nak terkeluar bijik mata aku renung die, sampai die pun pelik apasal aku tengok die sampai mcm tu.

"Awak ni Cina Hakka?"
"Ya, Hakka"
"Jadi, Mdm Wong tu Hakka jugak ke?"
"Bukan lah, dia kawen dengan uncle saya, uncle saya yg Hakka"
"Jadi... tadi tu awak cakap Hokkien lah?"
"Mana awak tau?"
"Tuhhh...kamsiaa kamsiaaa tu Hokkien kan?"
"Hahaha... ya la, Hokkien. Why? U can speak hokkien?"

Aku tak jawab pun soalan die, tapi aku terlalu excited sampei sebut Yes!!! Yes!!! berulang kali. Hahahha excited gila woh, korang bayangkan lah berapa lama aku mencari Cina Hakka ni, akhirnya ketemu jugak.. Dah la hensem, eh..


sorry geng,terlambat pulak masuk forum hari ni. baru ada laptop daaa,abg aku baru je masuk tido. susah sikit nak kongker sebab laptop ni die punya,hehe.

Baiklah,seperti yang dijanjikan .. Sambungan ..

Untuk memudahkan cerita, aku mention lah sini nama anak saudara kepada Mdm Wong tu tadi - Danny (nama panggilan, nama betul tak pasti) hehe. Sejak aku tau Danny ni Cina Hakka dan pastinya boleh berbahasa Hokkien, jadi aku dah pasang plan, nak mintak tolong daripada Danny ni untuk bantu aku cakap dengan nenek tua ni. At least, aku nak faham apa yang nenek tu nak, sebab kalau ikut dari pendengaran aku ni, nenek ni mcm bercerita benda yang sama je setiap hari. Mesti ada kisah nenek tu cerita kan, itu lah yang aku nak tau sangat sebenarnya.

Kebetulan pulak Danny ni memang baru habis belajar dan memang tak bekerja di mana2 kecuali tolong hantar stok telur ayam je kat restoren2 & kedai2, jadi die ada masa free lah jugak. Aku terus terang lah dengan die, nak minta tolong. Aku ceritakan semua dari mula sampai habis pasal nenek tu,pada Danny. Danny pun setuju lah nak tolong tapi die request hari Ahad sebab cuma hari Ahad je die betul2 free, sebab penghantaran stok yang die handle cuma dari hari Isnin hingga Sabtu je.

Aku pulak waktu tu mcm tak boleh sabar pulak tunggu hari Ahad, terpaksa la tunggu beberapa hari lagi.

Bila tiba je hari Ahad, Danny sampai sebelum pukul 8 pagi, sebab aku bgtau die, nenek ni memang akan call dalam jam 8 pagi, 12 tengahari dan 4 petang. Memang jarang sangat "jadual" nenek ni terbabas, memang selalunya ikut jadual je nenek ni, haha. Aku pun menanti lah dengan sabar, waktu tu jam dah pukul 8.10 pagi mcm tu, dan telefon berbunyi. Sah,ni memang nenek, aku terus suruh Danny jawab. Mula2 Danny tak nak, die cakap mana tau kot2 orang opis call ke, aku cakap opis mana pulak nak call kitorang hari Ahad,opis mane de keje. Kalau customer call pun, jarang call pagi2 mcm ni.

Danny pun jawab lah telefon tu, aku berdebar-debar sangat. Danny bagi aku dengar dulu suara nenek tu, aku dengar dan sahkan nenek tu yang call. Danny pun cakap dengan nenek tu. Untuk memudahkan pemahaman korang, ni aku dah translate perbualan Danny dan nenek tu (sebagaimana yang telah diceritakan oleh Danny kepada aku),perbualan asal adalah dalam bahasa Cina Hokkien.

Nenek : Hallllaaaaoooooo.....
Danny : Hello,cari siapa?
Nenek : Eh,awak siapa ya? Mana anak saya sudah sampai ke?
Danny : Ni Danny. Anak awak siapa ya?
Nenek : Anak saya Freddie.
Danny : Maggi?
Nenek : Freddie!!

(Waktu ni Danny gelak sakan)

Nenek : Freddie tertinggal bekal die tadi, jadi mcmana? Tghari nanti die pulang tak?
Danny : Takde orang nama Freedie sini nek .. nenek salah nombor.
Nenek : Mcmana? Tengahari nanti pulang tak?
Danny : Nenek, ni restoren. Takde orang nama Freddie, nenek salah nombor.
Nenek : Suruh die pulang ye nak.. Nenek risau die tak makan.

Part ni memang sedih, aku tengok Danny agak tersentuh bila Nenek ni tak hirau langsung pasal die salah nombor, die asyik ulang cakap benda yang sama je. Danny pun cakap ok ok, nenek ni pun cakap "pesan pada die ye nak....kamsiaaa...kamsiaaa..." dan terus letak fon.

Pada sebelah tengahari pulak, Danny jawab lagi fon, nenek ni call ni.

Danny : Hello?
Nenek : Haalllooooooooo....
Danny : Ya?
Nenek : Pulang tak? Pulang rumah tak? Dah masak ni.
Danny : Salah nombor ni.
Nenek : Tak pesan pada dia ke?
Danny : Tak kenal Freddie nek, takde pesan. Nenek salah nombor pagi tadi.
Nenek : Bekal makanan die tertinggal ni, saya dah masak. Pulang tak?
Danny : (Diam)
Nenek : Pulang tak? Dah masak ni. Semua makanan die suka, kalau die tak sempat, nanti saya tolong simpan. Balik rumah nanti, panaskan ya. Kamsiiaaaa.. Kamsiaaa...

Nenek tu letak telefon. Waktu ni Danny tersentuh, mata die dah berair mcm menahan diri dari menangis. Aku pulak, pura-pura ke tandas, sebab aku takut Danny tak selesa. Ye lah kan, perempuan tengok orang lelaki yang tengah nak nangis, aku takut die segan ke ape.. Jadi aku keluar sekejap bagi die bertenang. Sensitip jugak budak ni rupanya, dalam hati aku cakap.

Sebelah petang pulak, lagi sekali, nenek ni telefon. Sekali lagi perbualan mereka, mcm ni ..Tapi kali ni aku suruh Danny cuba bawak nenek tu sembang, cuba tanya mana die tinggal.

Danny : Hello ..
Nenek : Tak sempat pulang ke tadi? Die sibuk, ada meeting ke?
Danny : Nenek tinggal mana?
Nenek : Freddie sibuk?
Danny : Rumah nenek di mana? Nanti saya hantar Freddie balik.
Nenek : Saya dah masak ni. Nak tido awal lah, kalau die balik nanti, panaskan lauk, makan ya.
Danny : Nama nenek siapa?
Nenek : Pulang ya.. saya dah masak. Bgtau die ya.. Kamssiaaa.. Kamssiaa...

Nenek tu terus letak telefon tanpa menjawab satu pun soalan Danny.

Untuk pengetahuan semua, Danny dah menjawab telefon nenek, bercakap dengan nenek ni selama 3 hari,hanya kerana die nak pujuk nenek tu sembang dengan die. Sanggup die pergi ke restoren aku selama 3 hari tu, pada waktu2 yang nenek tu call,tapi tak dapat info.

Kesimpulan yang aku dapat, nenek ni call setiap hari, bertanya hal yang sama. Tentang anak die yang bernama Freddie tu balik ke tak, sebab Freddie tu tertinggal bekal makanan yang die siapkan kat rumah. Soalan dan ayat nenek tu tak berubah, sama je setiap hari. Sampai Danny jadi sedih.

Aku cakap kat Danny, jangan2 nenek ni dah nyanyuk, dan ada kemungkinan ape yang die ingat, hanyalah tentang anaknya tertinggal bekas makanan nya tu. Sebab tu setiap hari die tanya hal yang samaaaa je. Aku dan danny makin rapat sebab kitorang siasat hal ni sama2. Danny tanya bila aku offday, aku cakap tak tentu. Danny bgtau lah kalau aku offday, die nak ajak gi telekom untuk kenalpasti nombor yang selalu call kitorang tu, mesti ada dalam record tentang nombor,alamat,etc.


Aku pun setuju lah.. Minggu berikutnya aku dan Danny dah plan untuk siasat dengan staff Telekom pulak, untuk dapatkan alamat nenek ni. Bukan sebab kitorang tak puas hati ke apa, tapi disebabkan betapa sayu dan sedihnya perasaan kitorang dan teringin sangat nak jumpa nenek ni atau ahli keluarga die, mungkin ada cerita di sebalik nya tentang nenek tu dan Freddie.

Waktu Danny translate dekat aku semua perbualan tu, aku menangis. Aku rasa sebak sangat, bayangkan lah restoren tu dah beroperasi hampir dua tahun dan nenek tu telefon setiap hari bertanyakan anak die balik ke tak, masak untuk anak die. Aku sebenarnya dah lama kematian ibu, aku rasa tersentuh dengan kasih seorang ibu yang sampai mcm ni sekali. Sedih.
BERSAMBUNG......

l.o.v.e

Lilypie Second Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers